Gardul
CategoriesVerde stop!

Construirea gardului

Acum că am terminat cu birocrația, urmează partea ușoară, nu? Nu chiar…

Ce îmi doream eu nu era foarte complicat și nici prea scump, respectiv un gard din panouri de plasă bordurată zincată de 2000×1700 mm, groasă de 4 mm, țevi dreptunghiulare de 40×60 mm, groase de 2 mm, pahare de beton, accesorii de prindere și capace de plastic.

Construirea propriu-zisă poate fi realizată în regie proprie, și nu e mare șmecherie dacă ai timp, scule și puțină îndemânare plus unu-doi prieteni care să te ajute pe ici și colo, sau apelând la cineva.

Acest cineva poate fi un meseriaș sau o firmă. Aparent meseriașul nu presupune mare grijă, e ieftin dar trebuie să te ții de capul lui și cel mai bine e să te ocupi singur de materiale de construcție că să le scoți la un preț convenabil și exact cum vrei tu. Partea proastă e că materialele astea trebuie depozitate undeva până ce își face meseriașul treaba (uneori când are el chef sau când poate) și dacă nu ai deja o casa construită sau vreun vecin dornic să facă pe paznicul pentru materialele tale, varianta cu meseriașul cade… Așadar, dacă ai un teren, ca mine, aproape în pustietate, ai nevoie de o firmă care să se ocupe de toată treaba, adică să achiziționeze materialele de construcție conform specificațiilor date, să vina să le aducă la locație în funcție de necesarul zilnic și să facă treaba repede și bine. Dacă totul este cuprins într-un contract cu specificații și termene bine definite e și mai bine… așa mai reduci din riscurile unei țepe.

E plin internetul de meseriași care îți promit marea cu sarea, dar care nu-ți oferă nicio garanție, în afară de cuvântul lor de oameni de onoare „să moară mama”.

În lipsa de idei, la un moment dat, m-am dus la unul care construia un gard din beton în cartierul în care locuiesc. Domnul dornic să mă ajute a crezut că s-a întâlnit hoțul cu prostul și îmi calcula gardul de plasă la metru pătrat de unde reieșea o sumă dublă față de cea plătită de mine în final (vezi mai jos). Defect profesional, aș zice, dacă aș fi începător, în sensul că domnul respectiv obișnuit cu garduri din beton, unde chiar se calculează la metru cub beton, o fi zis că panourile de plasă bordurată sunt la fel de greu de construit/montat, eventual se sudează fir cu fir…. Evident domnul respectiv nu montase niciodată garduri de plasă bordurată dar se dădea că se pricepe. De aia e mai bine să lucrezi cu o firmă, căci poți cât de cât să-i verifici lucrările anterioare/activitatea, etc.

Bun, numai că puține sunt firmele (de nișă) care sunt dispuse să îți facă ție un gard simplu din panouri de plasă bordurată, majoritatea sunt axate pe construirea de case, iar gardul este o anexa neglijabilă din care probabil nu se scot mulți bani. După zeci de e-mail-uri și telefoane, am găsit vreo trei firme cu potențial. Una din Afumați (lângă București), alta din Ploiești și o alta din Târgoviște.

Deși mi-am propus să nu fac publicitate decât în privat, la cerere, sau pe blog numai dacă sunt plătit, voi face o excepție și voi menționa numele primei firme, din Afumați, și anume Gardland. Această firmă are o vizibilitate decentă pe internet și are și un magazin online în care vinde panouri de plasă bordurată și accesorii. La o primă impresie ai zice că e o firmă serioasă. Asta până când începi să comunici efectiv cu cel din spatele firmei. La început totul a fost OK, domnul Dragoș, căci așa există pe internet, pare un tip respectuos, dispus să te ajute cu orice informație. Prețul oferit pe metru linear era cel mai bun de pe piață (exceptând ofertele de la Dorei) și anume de 130 Ron/ml, gard la cheie conform specificațiilor de mai sus.

Numai că atunci când am început să cer variante alternative ale ofertei (la vremea respectivă bugetul mă presa să aleg între gard cu fundație și gard fără fundație) și să propun o eventuală perioadă de execuție a lucrării – știți voi tatonarea aia înainte de a lua o hotărâre – domnul Dragoș a dispărut, cu tot cu firma sa, ca măgarul în ceață. Nu mai răspundea la telefon, nici la e-mail-uri și în puținele dăți în care mi-a răspuns la telefon, după săptămâni întregi de încercări, îmi zicea să-i mai dau un forward la cârnatul de e-mailuri, ca să fiu printre primele în lista lui lungă de mesaje (spam). Am pus botul la vrăjeala asta, însă în final, după ce m-am deplasat la firma dumnealui, pe persoana fizică și cu un singur angajat, am realizat că era un mod elegant de a mă pune în expectativă până când reușea el să adune Doreii care să lucreze pentru Gardland sau de a scapă de mine. Motivele acestei abordări îmi sunt neclare și în ziua de azi și bănuiala mea e ca Gardland nu dispune de logistica necesară pentru a executa o lucrare precum construirea unui gard la cheie, în ciuda informațiilor din on-line sau are o gravă problemă de comunicare cu potențialii clienți. Cel mai tare m-a enervat lipsa unei explicații oarecare, de la „n-am chef” și până la „dom’le nu am oameni acum mai încearcă la toamnă” sau „dacă vrei să îți fac ție lucrarea mai repede, plătești mai mult”. M-aș fi mulțumit cu oricare dintre ele. Ei bine, am depășit momentul și bine am făcut pentru că Gardland este o mare pierdere de timp.

A doua firma e una care se ocupă, pe lângă construirea de garduri, și cu defrișarea copacilor sau curățarea terenurilor de vegetație. A treia e o firmă de construcție care mi-a făcut o ofertă atâta de detaliată încât îți dădeai seama din prima că sunt profesioniști și că știu foarte bine cu ce se mâncă domeniul lor de activitate. Aș fi bătut palma cu ei dacă nu aș fi înaintat destul de mult în discuții cu cea de-a doua firmă, care era, de altfel, mai specializată în garduri decât firma din Târgoviște.

Comunicarea cu a doua firmă a fost excelentă (aveau om dedicat pentru această sarcină), echipă formată din 5 oameni, execuția a fost rapidă – a durat două zile – două vineri: în prima s-au instalat stâlpii, iar în a doua s-au montat panourile și porțile de acces. Totul cu contract și factură. Gardul a costat 140 lei pe metru liniar, 1300 lei poarta de acces și 800 lei poartă pietonală.

Preț (gard pentru 70 ml) = 11.200 lei

Preț (gard + autorizație) ~13.000 lei

Durata (de la depunerea actelor pentru autorizație și până la notificarea de încheiere a construcției) = 259 de zile adică 8 luni și jumătate.

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

4 comments on “Construirea gardului”

Buna! Imi poti spune si mie numele celor 2 firme cu care tu ai comunicat pentru gard? cea din Targoviste si cea din Ploiesti

Buna. Imi poti da datele de contact pentru cele 2 firme, te rog. De 2 luni cautam meseriasi seriosi…. Multumesc!

Buna ziua mă puteți ajuta cu nr. telefon la firma din Ploiești, doresc să-mi construiesc gard de 80 ml. Mulțumesc

Lasă un comentariu