Autorizația de Construire pentru gard

Prima investiție serioasă pe care m-am gândit să o fac, pe terenul pe care îl dețin, situat undeva în jurul ului, a fost construirea unui gard. Legea chiar te obligă să îți împrejmuiești terenul proprietate privată. Și nu poți construi un gard fără Autorizație de Construire (excepție gardurile vii sau gardurile mobile).

În general, pentru a obține o Autorizație de Construire ai nevoie de o serie de documente și avize (un dosar întreg) în funcție de specificul construcției (investiției). Toate informațiile de care ai nevoie pentru această „aventură” se regăsesc în Certificatul de Urbanism (care nu e cel de informare ci unul specific „Certificat de Urbanism pentru obținere Autorizație de Construire împrejmuire perimetrală”, „Certificat de Urbanism pentru obținere Autorizație de Construire imobil de locuit cu x nivele”, etc).

Ca să înțeleg ce trebuie făcut în jungla birocratică din jurul autorizațiilor de acest tip, a trebuit mai întâi să înțeleg cum funcționează Servul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului dintr-o primărie mică.

Pentru orice document emis de acest departament se strâng un minim de două alte documente cu care se merge mai întâi la unul dintre consilieri, pentru avizare. Acesta verifică documentația pe care vrei să o depui (întotdeauna însoțită de o cerere) și dacă totul este în regulă, avizează cererea semnând și scriind de mână indicații cu privire la valoarea vreunei . Mergi la casierie, plătești taxa, apoi ieși afară cauți xerox și faci copie după chitanță. Te întorci și depui originalul cu tot cu cerere și cu documentele anexe la Registratură. Acolo ți se dă un număr de înregistrare cu termenul legal de răspuns (30 de zile).

După vreo două săptămâni suni la Urbanism și întrebi care e stadiul cererii tale. Dacă ai noroc ea va fi gata înainte de termenul legal. Rid apoi răspunsul la cerere tot de la Urbanism, mai exact de la consilierul care ți-a avizat documentele și/sau care s-a ocupat de soltarea ta .

Pentru a obține Autorizația de Construire a gardului (care în termeni tehn se numește împrejmuire perimetrală) am avut nevoie de un dosar, în dublu exemplar, cu:

Această de documente și avize variază în funcție de investiție (gard, casa etc.), localizare (utilitățile din zonă, magistrale, arii protejate etc.) și primărie.

Acum treaba stă în felul următor – poți angaja o firmă care să îți facă DTAC și care să umble după avize. Prețurile variază mult în ceea ce privește DTAC-ul, însă comisionul de obținere este cam 200 lei/aviz, pe lângă le cerute de furnizorii utilități de la care trebuie obținute avizele. O altă variantă e aceea de a face DTAC-ul cu un /firmă de ură iar avizele le obții singur. Problema pentru un neinițiat, în această fază, este aceea că fiecare aviz necesită o documentație separată care îți poate da ceva bătăi de cap dacă nu ai mai făcut așa ceva în viața ta.

Problema cu DTAC-ul este aceea că firmele de ură nu fac bani din garduri. Proiectele sunt prea simple. De obicei acestea se oferă gratuit ca bonus la proiectul pentru casă. Din acest motiv, în , nu prea găsești firme dispuse să ți-l facă sau cele care ți-l fac cer sume de-a dreptul nesimțite (ex. 3000 lei). Nu vă imaginați că voiam vreun gard nemaivăzut, ba din contră unul dintre cele mai simple, din panouri de bordurară.

După mai multe cereri de oferte am apelat tot la strategia think out of the box și anume am contactat o firma mică din afara ului, care era dispusă să îmi facă DTAC-ul pentru suma de 500 lei și documentația avizelor pentru 50 lei/avizul urmând ca drumurile să le fac singur.

Abordarea aceasta a avut și unele m dezavantaje, pe care le voi descrie în postarea despre DTAC, însă per ansamblu am ieșit bine.

Timpul petrecut de la depunerea cererii pentru Certificatul de Urbanism și până la obținerea Autorizației de Construire a fost de 178 de zile (în jur de 6 luni). Se putea obține într-un timp și mai scurt dacă nu aș fi întâmpinat pe parcurs diverse problemuțe (până la urmă inerente) și în toată această poveste trebuie ținut cont de faptul că a fost vorba de un proiect mic/simplu. Nu degeaba se spune că atunci când vrei să te apuci să construiești propriu-zis o casă trebuie să iei în calcul faptul că vei alerga, un an înainte, după hârtii. Autorizația a fost acordată pentru o perioadă de 24 de luni cu posibilitate de prelungire.

După obținerea Autorizației mai trebuie plătită o taxă de 0,1% din investiție, către Inspectorul Teritorial în Construcții -Ilfov și de făcut încă alte minim 2 drumuri.

le și drumurile efectuate pentru obținerea Autorizației de Construire pentru un gard:

COSTURIDRUMURI
 • 1 Taxă Certificat de urbanism – 12 lei
 • 1 Taxă pentru gaze – 258 lei
 • 1 Taxă pentru energie electrică – 113.05 lei
 • 1 poștale – 5 lei
 • 1 Taxă copie stereo – 25 lei
 • 1 Taxă Acordul de mediu – 100 lei
 • 1 DTAC și comision dosare pentru avize – 650 lei
 • 1 Depunere DTAC la AOR + comision – 100 lei
 • 1 Timbru de ură – 10.56 lei
 • 1 Trasare în 4 puncte – 320 lei
 • 1 Copie legalizată după Contractul de vânzare-cumpărare – 42 lei
 • 2 Extrase de Carte funciară – 40 lei
 • 1 Taxă Autorizație de construire – 106 lei
 • 1 Taxă Inspectoratul Teritorial în Construcții -Ilfov – (106 lei)
 • Primărie – 6
 • pentru gaze – 2
 • pentru energie electrică – 2
 • Acordul de mediu – 5
 • OCPI Ilfov – 2
 • Trasare – 1
 • Poștă – 1
 • Notariat – 1
 • DTAC și comision dosare pentru avize – 2
 • Notificare Inspectoratul Teritorial în Construcții -Ilfov – (2)
TOTAL = 1781,61 (1887,61) leiTOTAL DRUMURI = 22 (24)

Întrebare retorică: Nu e mai ușor să construiești un gard ilegal?

ATENȚIE: o serie de aspecte privind autorizarea executării lucrărilor de construcții au fost îmbunătățite prin actualizarea substanțială a Legii nr. 50/1991, la finele anului 2019. Articolul de mai sus reflectă starea de fapt existentă la data publicării lui.

Vezi și Autorizația de Construire pentru puț și racord electric.

13 comentarii la „Autorizația de Construire pentru gard”

  • Din câte știu eu doar gardul viu sau gardurile temporare (precum panourile folosite de Jandarmerie sau cele care înconjoară un șantier) sunt exceptate de la obținerea autorizației.

   Răspunde
 1. Ce faci in situatia in care de doua saptamani ai un vecin nou. A gasit un gard din plasa cu ochiuri iar el vrea sa agate de gardul existent o plasa de umbrire ca sa nu se vada la el in curte. Mai grav, daca nu i se da voie ameninta ca va construi alaturi de gardul existent, un gard din tabla inalt de 2 m. In apropierea gardului, la 1 m, exista constructie cu fereastra care are vedere la vecin. Proprietatea a fost construita acum 60 de ani, fiind mostenita. In ce conditii are voie din punct de vedere legal sa puna acea plasa sau sa construiasca gardul din tabla. Doresc un raspuns la floryonof@yahoo.com. Multumesc anticipat.

  Răspunde
 2. Buna ziua , am un teren , deoarece copacii si oamenii au distrus acest gard , gard din stalpi de lemn si sarma ghimpata , pentru reparatie am nevoie de autorizatie ?

  Răspunde
 3. Un articol cool. Ma ajuta o gramada pentru a imi pregati dosarul de autorizatie. As dori si eu numele firmei care v-a facut DTAC-ul daca se poate. Va multumesc O zi buna.

  Răspunde

Lasă un comentariu