T14csfrp2013
CategoriesGolem14

Top 14 cărți SF românești publicate în 2013

La finele lui 2014 a luat sfârșit sondajul Top 14 cărți SF românești publicate în 2013, în urma căruia s-au strâns 49 de voturi provenite de la 30 de persoane care au vizitat golem14.com. Rezultatele detaliate pentru toate cărțile votate le găsiți aici.

Trăgând linie și numărând ceea ce s-a votat este lesne de observat că în 2013 Editura Nemira a condus detașat piața românească de carte SF atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Primele trei cărți SF românești din Top 14 cărți SF publicate în 2013 sunt ilustrate mai jos și reflectă amestecul de preferințe constând într-o antologie consacrată și doi autori români prolifici. Dacă împărțim formatul publicațiilor în antologii și romane românești primul loc în rândul antologiilor este ocupat de Almanahul Anticipația 2014 (43% voturi), urmată fiind de Ferestrele timpului pe al doilea loc și Călătorii în timp pe al treilea. În rândul romanelor, primul loc este ocupat de cartea lui Dănuț Ungureanu – Așteptând în Ghermana (30% voturi), al doilea loc este ocupat de cartea lui Gheorghe Săsărman – Cuadratura Cercului (17% voturi), iar al treilea de cartea lui Mircea Opriță – Nopțile Memoriei.

Felicit pe această cale autorii români de SF care au atras simpatia publicului autohton prin calitatea cărților lor și nu în ultimul rând editurile implicate în publicarea și susținerea acestora: Nemira, Millennium și Tracus Arte.

Pentru 2014 am selectat mai multe cărți decât îmi propusesem inițial dată fiind bogăția publicistică îmbucurătoare din acest an. Cu toate acestea a trebuit să renunț la reeditări. Aceasta este lista care va fi supusă spre votare pentru Top 14+ cărți SF românești publicate în 2014 (a se vedea sondajul în meniul din dreapta pe golem14.com):

  • 9 Istorii Reutilizate – Eugen Lenghel, Ed. Tritonic
  • A opta zi e-n fiecare noapte – Eugen Cadaru, Ed. Tracus Arte
  • Almanahul Anticipația 2015 (antologie) – Ed. Nemira
  • Almanahul Anticipația Atlantykron 25 (antologie) – Ed. Nemira
  • Atavic – Liviu Surugiu, Ed. Tritonic
  • Fier vechi – George Lazăr, Ed. Eagle
  • Golem, Golem și alte povestiri fantastice – Liviu Radu, Ed. Nemira
  • Istorii alternative (antologie) – Ştefan Ghidoveanu, Ed. Tracus Arte
  • Ne vom întoarce în Muribecca – Sebastian A. Corn, Ed. Nemira
  • Nuanțe de Întuneric – Roxana Brînceanu, Ed. Millennium
  • Numărătoare inversă – Eugen Lenghel, Ed. Tritonic
  • Senzoriada – Cristian M. Teodorescu, Ed. Nemira
  • Sindromul Quijote – Mircea Oprita, Ed. Nemira
  • Specimenul – Andrei Trifănescu, Ed. Herg Benet
  • Suspendaţi într-o rază de soare – Ben Ami, Ed. Tracus Arte
  • Vegetal – Dănuț Ungureanu și Marian Truță, Ed. Nemira
  • Vraciul de pe Norul Interior – Lucian Dragoș Bogdan, Ed. Tritonic
  • Xenos. Contact între civilizații (antologie) – Ed. Nemira
  • Ziditorii de biserici – George Lazăr, Ed. Eagle

Nu au fost cuprinse următoarele reeditări:

  • Babel – Vladimir Colin, Ed. Nemira
  • Gradina Zeilor – Camil Baciu, Ed. Nemira
  • Transfer (ediție revăzută si adăugită) – Michael Haulică, Ed. Millennium
  • O hucă în minunatul Inand – Michael Haulică, Ed. Millennium

* Topul cărților SF românești publicate pe GOLEM14 reprezintă un sondaj anual multi-selecție (maxim 7 selecții per vot) a cărui scop este acela de a reflecta preferințele cititorilor acestui website. Sondajul se desfășoară pe parcursul a 12 luni, începând cu prima zi din an. Cărțile propuse spre votare sunt romane, volume de povestiri și antologii Science Fiction publicate în anul anterior. Din această selecție sunt excluse cărțile de critică literară, reeditările și cele din genul Fantasy. Mai multe despre sondajele anterioare găsiți aici.

Last Updated on 04.03.2022 by Mugo

9 comments on “Top 14 cărți SF românești publicate în 2013”

Sharia n-a apărut la Tracus Arte în 2014, informația privind această apariție a fost falsă, nu știu de unde a pornit. Tracus a reeditat Taxidermie, de Narcisa Stoica. Ai mai eliminat și altele, în afară de cele 3 reeditări? Că văd destule lipsă…

Nu intenţionat. Sondajul îmi permite să adaug şi alte cărţi, aşa că aştept eventuale propuneri. Cât despre Sharia… revin cu o actualizare după ce voi verifica informaţia la sursă.

Dacă nu intenționat, înseamnă că n-ai știut de apariția lor. OK. Păi să încercăm să remediem problema. 🙂 Poate reușesc să aduc la zi lista din Galileo Online (măcar cu aparițiile românești). Dar mîine.

bujold, un cincinal, tata, ca la premiile Colan (sic). oricum, ce e in lista asta de 2014 cu siguranta, nu as citi tot, prima pe care as evita-o fiind chiar prima clasata. Specimenul ala nu are ce cauta aici. E un haloimas din jocuri si filme repovestite, cu stop cadre in care baiatu se apuca sa descrie scena pusa pe pauză. Dar sa-l votam incur-ajator pe baiatu lu tata care a platit gras aparitia, atat de gras ca doua luni au lucrat redactorii de la herg benet ca s-o scoata de nota 4, nu de 1. da e buna ca gluma, asa ca i-am dat adineauri numa 5 voturi, ca sa nu zica golemul ca nu se poate vota multiplu, in ciuda evidentei 😀

Stimată Sfântă Anonimă, te asigur că nu ai votat de 5 ori așa cum afirmi. Cât despre celelalte spuse… ei bine, bănuiesc că ai citit cartea și deci, ai putea să ne oferi un link către o recenzie serioasă (scrisă chiar de tine). Altfel nu ești decât o răutăcioasă!… Sub anonimat mulți viteji (a se citi sfinți) s-arată!…

Specimenul – inca un vot (88 – al 6-lea). Nu dau citate din mine, din modestie. Dar – https://www.observatorcultural.ro/articol/sfada-cu-literatura-nimic-nou-in-debuturi-pulp/*articleID_30734-articles_details.html
si comentariile sunt savuroase – https://web.archive.org/web/20140927180825/http://randomshitsbyme.wordpress.com/2014/08/14/specimenul-de-andrei-trifanescu/
Si putina rautate meritata nu strica, stiind ca poate fi mai multa dar nemeritata. Doar pentru ca negi ceva, nu inseamna ca nu exista.

O întrebare (sau mai multe)… Care-i miza?… Ce dorești dumneata să demonstrezi?… Să le luăm pe rând:
1. că un sondaj online nu e imbatabil?
2. că un autor care își cheamă o armată de prieteni să voteze exclusiv pentru el sau recurge la mici trucuri ca să obțină mai multe voturi, primește la sfârșitul sondajului „nimic”… nici măcar faimă… hai să zicem ceva popularizare în rândul celor care mai citesc câte ceva pe acest blog și ăștia puțini?
3. că ești laș/ă pentru că te folosești de critică sub anonimat?…

Acum sincer, nu ai ce face cu timpul dumitale?… Îți dau eu un sfat… nu te mai uita în ograda altuia și mai bine scrie ceva bun… ceva frumos și atrăgător, și-ți garantez că nu vei avea nevoie de promovarea agresivă pe care o face acest autor. Lumea te va promova de la sine pentru calitatea textului sau noutatea lui. Altfel…

Lasă un comentariu