silvia_chindea
CategoriesGolem14

Șase păpuși Matrioșka (concurs)

6_papusi_matrioskaPolicier-ul face casă bună cu Science-Fiction-ul, motiv pentru care autoarea Silvia Chindea pune la bătaie una bucată roman polițist pentru cel care enumeră trei lucruri pe care le au cele două genuri literare în comun, printr-un comentariu la această postare. Concursul se desfășoară în perioada 16-22 mai a.c. Cel mai interesant răspuns va câștiga cartea. Comentariile nu vor fi afișate decât după terminarea concursului, pentru a nu permite participanților să se influențeze reciproc. Succes!…

Șase păpuși Matrioșka este un roman polițist cu parfum clasic. Alert și incitant, te va purta pe urmele unui criminal ingenios, care tulbură viețile tuturor. Cele șase păpuși Matrioșka sunt, de fapt, șase evenimente înlănțuite invizibil, asemeni unor surori. Întâmplările sunt legate între ele, dar totuși independente, cuprinse într-o realitate autentică și surprinzător de tonică.

În povestea exterioară din Șase păpuși Matrioșka, comisarul Ion Dumitrache trebuie să dezlege misterul morții unei femei, victima unui accident de mașină. Indiciile conduc către patru suspecți, fiecare dintre ei având motive să o ucidă pe tânără. Un senator și soția acestuia, fratele senatorului și fostul iubit al victimei.

Pe măsură ce ancheta înaintează, lucrurile se complică și polițiștii numără încă două victime. Criminalul devine mai îndrăzneț și mai inventiv, iar oamenii legii nu reușesc să îi descopere identitatea. Dosarele vor fi clasate având autor necunoscut sau comisarul Dumitrache își va da seama cine este ucigașul în serie?

Mai multe despre activitatea scriitoricească a Silviei Chindea găsiți pe silviachindea.com

Update:

Câștigătoarea concursului este doamna/domnișoara Eliza Culea. Vă vom contacta în curând pentru a intra în posesia premiului.

 

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

4 comments on “Șase păpuși Matrioșka (concurs)”

La prima vedere tendința este să spui că NU, aceste două genuri nu au ABSOLUT NIMIC în comun, dar, dacă stai strâmb să judeci drept, atunci răsar niște idei: reinstaurarea ordinii, derutarea cititorului prin plasarea unor indicii false, autorul omniscient. Cam acestea ar fi cele mai importante trei asemănări între romanul SF și cel polițist.

Interesant, chiar azi citeam o carte pe tema asta, relatia dintre SF si romanul politist. Unul din criticii academici reputati ai SF, Carl Freedman, face o remarca interesanta. Universul narativ pe care cele doua genuri le propun sunt in principiu diametral opuse: SF este ‘inflationist’ de fire, propunand o realitate alternativa mai bogata, mai complexa si mai stranie decat lumea noastra empirica. Prin prisma detectivilor care au vazut deja tot ceea ce este mai rau in natura umana, romanele politiste tin sa mearga inspre directia opusa, de ‘deflatie’…de obicei, intriga pare complicata, dar repede motivele care le provoaca sunt simple, reactiile umane de baza cum ar fi gelozia, lacomia etc. „Realitatea” romanelor politiste este de fapt mai simpla decat ne imaginam la inceput…Pentru Freedman, legatura dintre cele doua genuri este romanul ‘The City and the City’ al lui China Mieville. (Carl FREEDMAN, Art and Idea in the Novels of China Mieville, Gylphi, 2015, p.86-87). Acum ca am dezbatut eventualele diferente, un punct comun ar fi legat de faptul ca textele de SF raspund in principiu la aceeasi intrebare: ‘Ce-ar fi daca?’…universul propus de catre acestea trebuie ghicit de cititor din puzderia de indicii (novumuri – vezi Darko Suvin) lasate de scriitor la fel cum ar incerca sa descifreze cine este cu adevarat criminalul in romanele politiste. Universul SF este reconstituit pas cu pas de catre cititor in acelasi mod precum cazul detectivilor. Un ultim punct comun ar tine de apetenta publicului pentru un astfel de divertisment in care cititorul cauta un anumit tip de senzatii: surprindere, inspaimantare sau socare etc…ambele genuri – desi des ignorate de mediul academic – au o mare priza la public, ceea ce are o valoare de studiu sociologica importanta….ma intreb ce tine de SF in cazul Silviei Chindea…din prezentarea romanului pare apartine genului politist 100%…

Felicitări participantelor, vă mulțumim pentru înscriere! Ne-au plăcut răspunsurile voastre creative! 🙂
Dacă descrierea cărții mele v-a incitat să o citiți, vă aștept pe site, unde o puteți achiziționa cu o reducere de 15%.

PS: Florin, îți mulțumesc pentru idee și prietenie!

Lasă un comentariu