tet
CategoriesGolem14

Să vi-l prezint pe TET

Nu, nu este vorba de TED ursulețul de pluș pentru copii și nici de seria de conferințe cu același nume de care am amintit într-o postare anterioară. TET și nu TED, cel care mi-a atras atenția și care m-a convins să vorbesc despre el este un personaj aparte din filmul Oblivion (Lost Horisonts sau Oblivion. Planeta uitată).

Oblivion a apărut în 2013 sub regia lui Joseph Kosinski după un scenariu scris de acesta în colaborare cu William Monahan, Arvid Nelson, Karl Gajdusek și Michael Arndt, având ca sursă de inspirație un roman grafic omonim editat de Radical Comics.

Pe scurt, povestea acestui personaj este următoarea: Tet este o afurisită de singularitate tehnologică sub formă de tetraedru, venită din neant. Un super AI care pune ochii pe planeta noastră mică, frumoasă și albastră, dar plină de paraziți umani.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Tet răpește doi paraziți d’ăștia, crapă Luna, își umple cămara cu clonele celor doi, anihilează specia umană și se apucă să fure apa de pe Terra.

Cum adică a crăpat Luna?…Simplu, prin mijloace ce nu sunt explicate spectatorului, Tet fragmentează satelitul natural al Pământului cu scopul de a distruge echilibrul natural dintre cele două corpuri cerești. Efectul este unul devastator: pe Pământ au loc cutremure, tsunami și alte catastrofe care zgâlțâie din temelii civilizația umană, aceasta intrând în final în colaps iar oamenii ramași ajungând  să moară de foame.

După ce dă acest pălmoi speciei umane, Tet își scoate din cămară armata de clone umane (cămara e interiorul lui Tet – o imagine desprinsă parcă din Matrix) și o pune să distrugă tot ceea ce mai rămăsese în urma cataclismului. Mi-a plăcut ideea. Pe o planetă străină o specie inteligentă indigenă, condiționată corespunzător, devine arma perfectă.

Într-o încercare disperată, oamenii dau cu bomba atomică în stânga și în dreapta în așa fel încât după o vreme, pe Pământ nu mai rămân decât un câine, o insulă de verdeață ascunsă prin nu știu ce canion și câțiva oameni turbulenți dotați cu tot felul de măști mișto care își duc frumoasa existență post-apocaliptică ascunși precum șobolanii prin tuneluri și camere subterane.

Câștigând războiul, Tet își transformă armatele de clone în oameni de întreținere, împarte planeta în sectoare păzite de echipe formate din drone și câte doi clonați, după care se apucă să fure apa din mări și oceane. Clonații aveau un apartament de lux deasupra norilor, unde trăiau liniștiți visând că sunt într-o misiune temporară înainte de a pleca spre Titan.  Menirea lor era în principal aceea de a șterge praful de pe dronele care zburau de colo-colo și a le repara când erau bușite de niște ființe grotești, care erau de fapt oamenii ăia din tuneluri – supraviețuitorii genocidului.

Tet are o preferință bolnăvicioasă pentru alb, se zgârcește la metal sau este prea orgolios ca să asculte de niște clone amărâte (acestea cereau un blindaj îmbunătățit pentru dronele căsăpite de oamenii supraviețuitori) și peste toate se crede un fel de Zeu doar pentru că știe să cloneze erse lucruri.

Deși mi se pare un personaj interesant, care putea fi exploatat cinematografic în mult mai multe ipostaze, modul în care apare în Oblivion, Tet îmi dă impresia uneori că e idiot… și asta rezultă mai degrabă din scăpările grosolane sau din lipsa de imaginație a celor care au lucrat la crearea filmului. Iată câteva exemple:

  • Oamenii băgăcioși din fire trimit o navă să întâmpine obiectul ciudat apărut în spațiu undeva lângă Titan (și care până la urmă era Tet). Deși au văzut din timp că acest obiect are o formă și o structură care reflecta o civilizație avansată, omuleții intră repede în panică în momentul în care li se taie comunicațiile și văd că nava lor este atrasă în interiorul lui Tet. Reușesc să despartă nava în două module și… de aici rezultă că scenariștii nu au cunoștințe minime de fizică… întrucât modulul-dormitor al navei (care era de nu știu câte ori mai mare decât celălalt modul), reușește să scape cu o ușurință jenantă de strânsoarea lui Tet. Cum adică bre… dacă aplici un câmp de forță care atrage un obiect mare, pe 2 obiecte mai mici… unul este atras și altul nu?….
  • Tet e naiv crezând că doi oameni „vor fi o echipa eficientă”, doar pentru că cei doi au apărut într-o poză în care erau apropiați fizic.
  • Cireașa de pe tort: deși Tet are drone sofisticate care scanează tot, el nu e în stare să-și dea seama că în capsula pe care Tom Cruise (în film comandantul Jack Harper) o transportă la el are, pe lângă un om, și o bombă atomică (un clișeu Hollywoodian preluat din „Ziua Independenței„). Mai mult, nici măcar nu-și dă seama că Morgan Freeman (în film Malcolm Beech) nu este femeie, deși Tom Cruise avea pulsul crescut, transpira și îl minciunea la greu în timp ce năvișoara în care se afla, avansa direct în inima lui – locul perfect unde să detonezi o bomba atomică?… WTF?
  • Și… știți ce l-a distrus pe Tet?… Iubirea dom’le… Dar nu orice iubire… Iubirea de clone!… Unul din câteva sute de Tom Cruise (mai exact Tech 49 Jack Harper) se defectează și începe să aibă amintiri din viața de dinainte de apocalipsă. În ograda lui aterizează soția, care din momentul despărțirii capsulei-dormitor și până în momentul acțiunii filmului doarme vreo 60 de ani pe orbita Pământului (fără ca pe Tet să-l doară undeva de treaba asta!!!), iar ea evident se îndrăgostește instantaneu de el, chiar dacă e o clonă. Ba mai mult, la sfârșitul filmului îi toarnă și un copil… și deși Tech 49 se sacrifică pentru a-l distruge pe Tet, ea îl primește cu brațele deschise pe Tech 52 – o clonă dintr-un sector vecin care era și ea pe acolo… și pe care 49 chiar a încercat să-l strângă de gât la un moment dat… Ce mai contează detaliile… iluzia e cea mai tare… Trăiască auto-minciuna!…

Și acum pe bune, bă Tet, atâta tărăboi pentru un pahar cu apă?… Ce dracu’ n-ai văzut Europa – satelitul înghețat al lui Jupiter?… Cu forța aia cu care ai distrus Luna… îl dezghețai, făceai gargară, eventual te și bălăceai în el… Și asta pe gratis!… Iar noi ne-am fi uitat la tine cu gura căscată și am fi zis:

  • Wow, ce tare!…

Și la sfârșit, dacă v-am făcut praf dorința de a viziona acest film, în cazul în care nu ați făcut-o… vă îndemn să o faceți, căci povestea este spusă altfel decât a fost prezentată de mine aici… iar la prima vizionare multitudinea de detalii interesante o să vă dea pe spate atât de rău încât o să treceți cu vederea micile scăpări… Mie unul mi-a plăcut cum și-a jucat rolul Tom Cruise… Problema mea e Tet… Putea mult mai mult pentru o Singularitate…

Imagini: DYLI.SH

Last Updated on 05.03.2022 by Mugo

Lasă un comentariu