Am citit romanul Războiul Etern de Joe Haldeman, la scurt timp după Războiul Bătrânilor și mi s-a părut că ar fi fost cam din același „film“… Managerul editurii Nemira, Ana Nicolau a afirmat la un moment dat că romanele de/despre război au prins foarte bine la public în ultima vreme. Se pare că eu fac parte din publicul care apreciază genul ăsta de literatură science-fiction, deși în sinea mea sunt un pacifist.
Chiar dacă majoritatea îl etichetează drept o referință de Military Science-Fiction și încearcă să-i scoată în evidență calitățile specifice romanului de război, cartea lui Joe Haldeman este de fapt despre viața trăită în salturi temporale și despre evoluția socio-sexuală a umanității, chiar dacă decorul este unul de război.
Acțiunea se desfășoară deci, în jurul războiului dintre pământeni și taurani – singura specie extraterestră pe care a întâlnit-o umanitatea în călătoriile ei prin colapsari, miza fiind tocmai acești colapsari și planetele din jurul lor – un fel de porți galactice sau borne de orientare în hiper-spațiu.
O miză secundară este furtul reciproc de tehnologie și cea care de altfel prelungește în mod artificial conflictul. Războiul anti-tauran pornește de la o problemă de comunicare și unele acuzații, care se adeveresc mai apoi a fi false. Acest scenariu seamăna cu războaiele actuale, autorul inspirându-se pentru acest roman din războiul din Vietnam la care a și participat în calitate de „inginer combatant”. Mai trebuie menționat că Joe Haldeman are o diploma în fizică și astronomie obținută la Universitatea din Meryland, oarecum similar cu William Mandella – personajul principal al romanului.
În afară de asta, romanul ascunde consternarea perpetua în fața schimbărilor provocate de călătoriile la viteze aproape de cea a luminii și o poveste de dragoste care pare să sfideze aceste schimbări.
Concluzii:
- De ce?
Pentru că dacă am fi fost în război, cel mai probabil am fi citit romane despre viața idilică pe timp de pace.
- Când?
În tinerețe, ca să guști puțin din senzația aia pe care o trăiesc unele persoane în vârstă, care se simt total depășite de tot ceea ce se petrece în jurul lor, cu societatea, cu tehnologia, cu moda, s.a.m.d.
- Cum?
Fără grabă. Timpul e relativ.
- Unde?
Într-o călătorie cu multe opriri.
Photo: FWS Topics: What Is Going On With THE FOREVER WAR Movie?!
Last Updated on 03.03.2022 by Mugo