Măi băieți, hai odată cu teleportarea aia!

M-am născut și am crescut la bloc, într-un cartier dintr-un oraș aproape circular. Apoi când m-am mutat în apartamentul meu, am ales un bloc din același cartier. Locul de muncă nu l-am mai găsit undeva aproape ci tocmai într-un cartier situat diametral opus. Din acest motiv pierd cel puțin două ore pe drum (dus-întors) în fiecare zi. Cumulat asta înseamnă 25 ani de muncă (minim) x 220 zile lucrătoare pe an (365 zile minus weekend-uri, sărbători naționale și concediile) x 2 ore pe zi = > 1 an și 93 zile din viața mea sunt pierdute în trafic. La această cifră se mai pot adaugă și anii petrecuți pe drum între locuință și grădiniță, școală, liceu, facultate, etc., rezultă deci un total de vreo doi ani de zile din viață pierduți pe drum. Am convingerea că nu sunt singurul în această situație și că la cei mai mulți locuitori din orașele mari pierderea este aproape la fel sau mai mare.

Să presupunem că la un moment dat niște băieți deștepți descoperă principiile teleportării și aceasta devine un mijloc de transport accesibil.

Îmi imaginez cum ar fi o zi obișnuită din viața cuiva care își va permite teleportarea. Te trezești, mergi la baie, îți iei cafeaua deja pregătită, o bei în timp ce parcurgi ultimele știri, te îmbraci, te aranjezi puțin, te îndrepți spre ușa care e de fapt un portal. Îți introduci codul de securitate, sistemul te identifică, alegi destinația, ești de acord ca sistemul să-ți ia din cont contravaloarea transportului și activezi portalul. Faci un pas și în câteva secunde te afli la locul de munca sau într-o altă țară, pe un alt continent sau oriunde vrei tu pe Pământ.

Îmi imaginez de asemenea și situația în care ai rămas fără bani pe card (credite) și îți aștepți salariu ca să poți ieși din casă… Asta dacă nu te apuci să escaladezi vreun munte sau să traversezi vreun ocean, deșert, continent, etc ca să ajungi înapoi la civilizație. Că deh… vremurile noi vor veni la pachet cu probleme noi.

Să le luăm pe rând. Teleportarea presupune și următoarele:

  • Câteva aspecte de ordin tehnic

Orice tehnologie are limitele ei. Probabil cea care va sta la baza teleportării va fi compusă dintr-o rețea de comunicații similară cu cele actuale din domenii precum telefonia mobilă sau internetul.

Teleportarea presupune transfer de materie, dematerializare și materializare, stocarea temporară și manipularea unor cantități uriașe de date.

Cred că mai degrabă se va putea realiza teleportarea printr-un sistem de portale (similar cu ceea ce am văzut în seria de filme Stargate) decât cea instantanee (imaginată în seria de filme Star Trek). E mai facil de realizat și există un control mai bun asupra materiei transferate.

  • Orașele, așa cum le știm noi, vor dispărea

Oricât de sociabili suntem noi oamenii și ne place să trăim în colectivități, avem tendința să părăsim agregatele sociale atunci când acestea devin sufocante. Teleportarea ne-ar permite să fim sociabili și totodată să ne bucurăm de intimitatea căminelor noastre situate departe de aglomerările urbane.

  • Oamenii vor locui în locuri ce ne par acum imposibil de accesat

Cum ar fi să poți locui în mijlocul unui munte de granit, departe de orice dezastru natural sau în mijlocul pădurilor amazoniene, departe de orice sursă de poluare, sau poate pe fundul oceanelor?

  • Nimeni n-ar mai folosi ca scuză faptul că a rămas blocat în trafic

Să fim serioși, nimeni nu dorește să-și petreacă timpul în trafic la orele de vârf și parcă nici nu-ți vine să te trezești mai devreme ca să eviți una din neplăcerile orașului tău. Așa că pleci, ca de obicei, la ora la care aproape toată populația orașului iese din casă, și apoi te lași „surprins” în fiecare zi de traficul infernal.

Apoi, se știe, cum plouă sau ninge puțin, oamenii dau năvală în mașinile personale (chiar și cei care merg de obicei cu transportul în comun și doar ocazional altfel), încep să conducă mai prudent, că deh canalizarea orașului nu mai face față sau că drumul nu e deszăpezit și toate astea evident duc la blocarea traficului. Dacă în aceeași zi se mai suprapune și faptul că e o zi școlară sau vreun eveniment în urma căruia pe anumite artere sunt restricții, atunci pe o distanță de 15-20 km poți să faci și două ore.

  • Oamenii vor trăi într-o lume mai curată

Transferul instant dintr-un punct în altul pe glob va schimba transportul aerian, maritim sau terestru. Mai puține trenuri, mașini și drumuri, mai puține vapoare și avioane, mai puțină poluare generată de transport.

  • Nu vom mai avea unele surse de corupție

Asta e puțin cam trasă de păr, dar dacă tot ne jucam de’a „cum ar fi dacă…”, imaginați-vă că drumurile ar deveni la un moment dat inutile și atunci de unde spălare de bani publici, dacă bordurile nu se mai pot schimbă anual sau autostrăzile nu se mai fac de 2-3 ori mai scump decât la vecini. Ca o mică paranteză în România mai degrabă descoperim teleportarea decât să facem progrese în a construi o rețea de autostrăzi (ceea ce n-ar fi atât de greu și puțin probabil precum teleportarea).

  • Oamenii vor trăi mult mai bine și ar crește șansa de viață

În doi ani de viață poți să faci o mulțime de lucruri: poți să urmezi un curs de olărit, poți să înveți o altă limbă, poți să îți petreci timpul alături de cei dragi, poți să citești un raft de cărți, poți să-ți vezi nepoții la casa lor, poți să faci ce vrei tu…

De asemenea, vă puteți imagina că intervențiile de natură medicală se vor realiza instant. Suni la 112 (sau vreo alternativă) și o echipă de medici intră prin cel mai apropiat portal de locul in care te afli. De aceea, majoritatea oamenilor vor prefera să-și ducă existența în preajma unor asemenea portale.

  • Teleportarea cu efect terapeutic

Teleportarea presupune din start faptul că va trebui înainte de toate să stăpânim nanotehnologiile, genomica, poate și o parte din fizica cuantică. Acestea fiind spuse imaginați-vă cum ar fi ca un transplant de organe, extirparea unei tumori sau modificarea unor gene deficitare să aibă loc instant, prin reorganizarea materiei la portalul de destinație. Hmmm îmi cam miroase a nemurire…

  • Teleportarea ca armă

Pe lângă faptul ca un portal ar putea fi hack-uit și te poți trezi cu un leu flămând intrând prin portalul casei tale, cea mai eficientă cale de a elimina pe cineva este aceea de a-l materializa la destinație într-o masă amorfă de carne, sau, de ce nu, aceea de a-l trimite la Polul Nord sau direct în spațiul cosmic.

  • Unele aspecte (posibil) negative

Oameni se vor îngrășa și mai mult. Iar cei deja grași vor putea fi mult mai mobili decât în momentul de față. Problema asta se va putea rezolva ușor cu efectul terapeutic al teleportării. La ieșire din portal scapi și de grăsime.

Costurile energetice pentru transferul de materie s-ar putea să fie atât de mari încât numai cei avuți vor avea acces la această tehnologie.

Drumul lung te transformă, drumul scurt însă te poate face mai superficial. Poate, pentru că pierzi o parte din detaliile lumii în care trăiești și totodată nu mai ai timp să meditezi la ceea ce trebuie să faci când ajungi la destinație.

Ai alte idei despre teleportare, împărtășește-le cu ceilalți în secțiunea de comentarii.

Referințe suplimentare:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.