Introducere In Genomica
CategoriesGenomica

Introducere în Genomică

O serie de resurse utile celor interesați de domeniu, ordonată în funcție de nivelul de dificultate (listă în continuă dezvoltare):

Nivelul 0 – O prezentare TED.

La o primă vedere ai putea spune că Berry Schuler  este un savant… De fapt, în spatele lui s-a aflat o echipă TED extraordinară care l-a ajutat să scoată tot ce era mai bun din povestea sa. Partea interesantă e că Berry Schuler nu este nici măcar un specialist, ci un antreprenor care a ajuns să învețe despre acest domeniu ca urmare a pasiunii sale pentru strugurii pinot noir și vinurile bune.

Nivelul 1 – Cartea lui John M. Archibald, Genomics: A Very Short Introduction, publicată în 2018 la editura Oxford University Press.

Cartea face parte din seria „Very Short Introductions” și se adresează oricărei persoane interesată de Genomică și care e dispusă să citească despre acest domeniu în drum spre muncă sau în vacanță, deoarece nu e foarte groasă, are dimensiuni mici (pocket size) și e ușor de transportat.

În cele 191 de pagini Archibald încearcă să răspundă la unele întrebări sau abordează anumite subiecte specifice precum: Ce este Genomica?; Cum se citește „cartea vieții” (genomul); Să înțelegem ce sunt genele și genomurile; Genomul uman în biologie și medicină; Genomică evoluționistă; Genomica și lumea microbiană; Viitorul genomicii.

Autorul este profesor la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară din cadrul Facultății de Medicină a Universității Delhousie, Halifax, Nova Scoția, Canada.

Cartea poate fi achiziționată de aici [Link].

Genomics A Very Short Introduction

Nivelul 2 – Ediția a treia a cărți lui Arthur M. Lesk, Introduction to genomics, publicată în 2017 la aceeași editură – Oxford University Press.

Datorită volumului foarte mare de informații, cartea are un format mare (aprox. Letter) și este recomandată îndeosebi studenților (de biologie, biochimie sau medicină) sau acelor categorii de persoane care doresc să studieze Genomică la un nivel mai avansat. Cu toate acestea, din perspectivă academică, volumul este considerat tot o „introducere în domeniu”.

Cartea are 613 pagini și este împărțită în 13 capitole mari, după cum urmează: 1. Introducere; 2. Proiectul Genomul Uman; 3. Realizarea hărților, secvențiere, adnotare și baze de date; 4. Evoluție și schimbări ale genomului; 5. Genomurile procariotelor și virusurilor; 6. Genomul eucariotelor; 7. Genomică comparativă; 8. Impactul genomicii asupra sănătății și bolilor umane; 9. Genomică și antropologie; 10. Transcriptomică; 11. Proteomică; 12. Metabolomică; 13. Biologia sistemelor.

Lesk este profesor în cadrul Departamentului de Biochimie și Biologie Moleculară al Universității Statului Pennsylvania.

Fără doar și poate, în lipsa ultimei ediții, ediția a II-a a cărții, apărută în 2012, este la fel de prețioasă. Același lucru se poate afirma și despre o carte mai recentă a autorului, apărută în 2019 – Introduction to Bioinformatics, care prezintă mari influențe din Genomică și din domeniul de baza al autorului – Proteomica (unde a adus contribuții importante în ceea ce privește evoluția proteinelor).

Cartea poate fi achiziționată de aici [Link].

Introduction To Genomics

Nivelul 3 – Ediția a II-a a cărții lui Naruya Saitou, Introduction to Evolutionary Genomics, publicată în 2018 la editura Springer.

Cartea face parte din seria „Computational Biology” (COBO, volumul 17) și se adresează oricărei persoane care are noțiuni de bază despre Genomică (absolvenți de biologie, biochimie sau medicină, profesori, cercetători etc.) și care dorește să afle mai multe despre modul în care au evoluat genomurile.

Volumul are 504 de pagini și este împărțit în trei mari părți și 18 capitole, după cum urmează: I. Procese de bază ale evoluției genomului – 1. Replicare, transcriere și traducere; 2. Proteine; 3. Mutația; 4. Filogenie; 5. Evoluția neutră (Teoria neutră a evoluției moleculare); 6. Selecția naturală; II. Evoluția genomurilor – 7. Scurtă istorie a vieții; 8. Genomul procariotelor; 9. Genomul eucariotelor; 10. Genomul virusurilor; 11. Genomul vertebratelor; 12. Genomul uman; III. Metode pentru genomica evolutivă – 13. Secvențierea genomului și transcriptomul, 14. Lumile Omic și bazele lor de date; 15. Căutare omoloagă și alinierea multiplă; 16. Distanțele evolutive; 17. Construcția filogeniei; 18. Genomica populației umane.

Introduction To Evolutionary Genomics

Autorul este cercetător în cadrul Departamentului de Genetică a Populațiilor din Institutul Național de Genetică, Mishima, Shizuoka, Japonia și profesor la Catedra de Genetică a Universității de Absolvenți în Studii Avansate și Catedra de Științe Biologice a Universității din Tokyo, Japonia.

Cartea poate fi achiziționată de aici [Link].

Last Updated on 30.11.2023 by Mugo

Lasă un comentariu