Gândăciuni #4

Mă tot întreb de la o vreme cum poate fi înlăturată, înlocuită sau îmbunătățită, în scris, bariera senzorială. În teorie este menționat faptul că o povestire este cu atât mai intensă cu cât scriitorul face apel la cât mai multe simțuri din cele cinci de baza prezente la specia umană: văzul, auzul, mirosul, gustul și cel tactil. În practică, depinde foarte mult și de cititor. E suficient să amintești de simțurile de bază (într-un context familiar), ca cititorului să trăiască în sinea sa proiecția personală… a ceea ce citește… Cititul presupune până la urmă un anumit nivel de empatie.

Pe de altă parte Stephen King (dacă îmi amintesc eu bine) spunea despre scris, că este o formă de telepatie – iei ideile din capul unui om, le pui pe hârtie și apoi le bagi în capul altui om.

Transferul nu e tocmai fidel pentru că fiecare apelează la o traducere proprie… la un dicționar construit din clipa în care s-a născut (experiența de viață), ceea ce în sine generează unele probleme de comunicare… Uneori, una a vrut scriitorul să spună, altceva i-a ieșit în scris și în final altceva s-a înțeles.

Când lucrurile se complică… traducerea asta devine atât de subiectivă încât… încât mă întreb dacă scrisul este suficient?…

Mai jos sunt două filme scurte pe care le dau ca exemplu pentru acele situații care pot crea dificultăți de „transmitere” a unei idei sau stări de fapt

Ce vezi/auzi? –> Cum ai descrie oral sau în scris ceea ce vezi/auzi? –> Ce înțelege sau cum își imaginează cel care te ascultă/citește?

Asinas – Jennifer Townley – 2015 from Jennifer Townley

as·phyx·i·a from Maria Takeuchi

Interesant și complicat de transmis ceea ce simți prin văz și auz, nu?… Dar dacă ți-aș spune că toate componentele din primul angrenaj și punctele din al doilea sunt făcute din bezele, miros a vanilie și au o textura moale ca de gumă de mestecat?…Descrierea inițială devine incompletă și deloc exactă.

Realitatea e multisenzorială. Cinematografia e bisenzorială. Muzica e monosenzorială. Iar literatura/scrisul… e un fel de interpretare, unde organul de simț e… imaginația fiecăruia.

Lasă un comentariu