Evenimentele anuale „Science”, „Science-Fiction” și „Fantasy” din România

AntareSFest 

Este un un eveniment organizat de clubul Antares din Brașov și a apărut acum un an ca o alternativă la controversatul Romcon (vezi mai jos), după ce acesta a fost monopolizat de grupul de la Timișoara.

La fel ca în ediția precedentă, vor avea loc lansări de carte, ateliere de creație artistică, conferințe și dezbateri. Nu va lipsi evenimentul cosplay, urmat de parada pe strada Republicii.

AntareSFest oferă diferite premii pentru diferite sub-domenii ale genului științifico-fantastic.

 • Locul de desfășurare: Brașov (Hotel Capitol)
 • Perioada: toamna (5-7 octombrie 2018)
 • Numărul de persoane: zeci sau sute
 • Website: antares-club.ro

Notă personală: promite să fie unul dintre evenimentele de referință pentru pasionații de SF&F

ASTROFEST (Festivalul de Astronomie și Cercetare Spațială)

ASTROFEST 2018, a treia ediție a evenimentului dedicat amatorilor de astronomie și explorare spațială, v-a invitat cu mic, cu mare să-l întâlniți pe cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu, să faceți observații astronomice și să petreceți o zi plină cu surprise… astronomice!

ASTROFEST este realizat de Revista Știință & Tehnică, în colaborare cu Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, alături de Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii.

Nota personală: ultimul eveniment a părut mai degrabă un omagiu adus singurului astronaut român. Să sperăm ca nu toate edițiile se vor învârti doar în jurul lui Dumitru Dorin Prunariu.

Atlantykron

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de Science Fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare Tabăra anuală de SF. Era o ocazie minunată să studieze și să învețe unii de la ceilalți. Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul unor autorități guvernamentale și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. Academia a sărbătorit un sfert de secol de existență!

 • Locul de desfășurare: Capidava
 • Perioada: vara (27 iulie – 5 august 2018)
 • Numărul de persoane: zeci sau sute
 • Website: atlantykron.org

Notă personală: mi se pare locul ideal pentru o tabăra de copii și adulți nostalgici, pasionați de explorare, de știința și literatura SF. Păcat doar ca eu unul nu mai sunt copil, căci nostalgic nu sunt.

Bucharest Science Festival

Reprezintă o serie de evenimente cu caracter științific (întruniri, prelegeri, conferințe de popularizare a cunoașterii științifice) organizate de către Asociația Secular-Umanista din Romania (ASUR) în parteneriat cu diverse asociații și instituții, în decursul câtorva zile, în diferite locații din București. Festivalul are și unele evenimente satelit precum „Zilele Științei Râșnov”, „Zilele Științei AdjudVrancea” și „Zilele Științei Timișoara”.

 • Locul de desfășurare: București
 • Perioada: toamna (26-30 septembrie 2018)
 • Numărul de persoane: zeci sau sute
 • Website: bucharestsciencefestival.ro

Notă personală: n-ar strica dacă festivalul acesta ar mai lucra puțin la expunerea publică și la promovare. Uneori e dificil să găsești detalii legate de evenimentele din perioada festivalului.

Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana”

Colocviul SRSFF „Ion Hobana” și Premiile SRSFF „Ion Hobana” sunt evenimente organizate de Societatea Română de Science Fiction & Fantasy și Filiala București – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român. Evenimentul se desfășoară anual, începând din anul 2010.

 • Locul de desfășurare: București (Institutului Cultural Român)
 • Perioada: iarna (10 noiembrie 2018)
 • Numărul de persoane: zeci
 • Website: srsff.ro

Notă personală: la cererea publicului am adăugat și acest eveniment, care este la fel de mic ca și „ISFF Râșnov” (vezi mai jos) și  care ca și acesta adoptă o titulatură la fel de pompoasă. Mai are rost să spun că acest eveniment constă, în cea mai mare parte, în citirea unor referate?

East European Comic Con

East European Comic Con (EECC) este un eveniment bazat pe cultura pop organizat de Yuzu Events & Kick off Events. Prima ediție a fost în 2013. Scopul său este de a reuni pe toți cei care iubesc benzile desenate, filmele, serialele TV, Sci-Fi și Fantasy-ul, jocurile online, cultura japoneză, anime, Manga, boardgames, tehnologia. Ideea acestei convenții a venit de la faimosul Comic Con San Diego International. East European Comic Con este unul dintre cele mai importante evenimente de acest fel din Europa și cel mai important din Europa de Est.

 • Locul de desfășurare: București (Romexpo)
 • Perioada: primăvara și uneori și iarna (18-20 mai 2018)
 • Numărul de persoane: mii
 • Website: comic-con.ro

Notă personală: e fun să mergi acolo cu copiii din dotare. Pentru un adult, însă, mi se pare că EECC e mai mult despre consumerism și mai puțin despre creativitate. Pe lângă asta, după mai multe ediții și editurile de carte SF&F din România au înțeles, în sfârșit, că EECC ar putea fi o punte spre juniorii de azi, și au apărut și ele cu standuri la eveniment.

Final Frontier

Final Frontier este deja un eveniment cu tradiție. El este organizat de cei de la bookblog.ro și și-a propus din punctul meu de vedere să fie un fel de East European Comic Con varianta mai mică, cu accent pe cărțile SF&F, motiv pentru care se laudă cu titulatura de „singurului târg de carte SF&Fantasy din țară”. Anul acesta FF a ajuns la a 7-a ediție.

FF oferă diferite premii pentru diferite sub-domenii ale genului științifico-fantastic.

 • Locul de desfășurare: București (Universitatea Dimitrie Cantemir – locul se poate schimba de la o ediție la alta)
 • Perioada: primăvara (24-25 martie 2018)
 • Numărul de persoane: sute
 • Website: finalfrontier.ro

Notă personală: mic spre mediu, cochet și fără pretențiile altor evenimente de același gen, atrage de partea sa tot felul de categorii de oameni (de obicei tineri și adulți). Mie îmi place FF-ul pentru că este primul eveniment după iarnă, care e un fel de perioadă de hibernare când nu se organizează evenimente science, sf sau fantasy și toată lumea e dornică să afle ce se mai întâmplă prin fandomul SF&F.

International Science Fiction Festival Râșnov

Festivalul SF de la Râșnov a început ca eveniment dedicat pasionaților, crescând de la an la an, cu ambiția de a deveni un eveniment internațional, unde amatorii de carte și de film SF se vor putea întâlni cu o parte din autorii lor preferați. Festivalul Science Fiction a fost inițiat și organizat începând din 2013 de Eugen Lenghel împreună cu Asociația Mioritics.

Notă personală: în ciuda denumirii sale pompoase, acest eveniment este mic rău de tot, un fel de întâlnire între prietenii revistei fictiuni.ro, care aleg să-și facă concediul de vară la munte, unde mai schimbă o vorbă despre SF-ul românesc, beau bere și ard unul sau mai multe grătărele.

Noaptea Muzeelor

Noaptea muzeelor reprezintă o serie de evenimente Inițiate de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor are loc în noaptea dintre 19 și 20 mai. Este un eveniment european desfășurat la nivel internațional, aflat anul acesta la a 14-a ediție. Mii de muzee și instituții culturale din 37 de țări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. În România evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.

 • Locul de desfășurare: toată România
 • Perioada: primăvara (19-20 mai 2018)
 • Numărul de persoane: mii
 • Website: website-ul fiecărui muzeu

Notă personală: dacă te zgârcești la un bilet la muzeu, ăsta e momentul să-l vizitezi gratis. Dezavantajul este totuși aglomerația, întrucât românul e mare amator de chilipiruri și dă năvală la tigăi cu preț redus și la muzee cu intrare gratuită.

Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 și a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de știință șansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Proiectul se adresează minților curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activități științifice și educative.

 • Locul de desfășurare: toată România
 • Perioada: toamna (28 septembrie 2018)
 • Numărul de persoane: mii
 • Website: noapteacercetatorilor.eu

Notă personală: —

Romcon

Romcon, este un acronim pentru Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România, este o convenție a iubitorilor tuturor genurilor de science-fiction din România care se ține (aproape) anual. Printre cele mai importante activități de la Romcon este votarea celor mai bune lucrări science-fiction din anul precedent. Există mai multe secțiuni, cea principală fiind secțiunea „volum“.

Romcon oferă diferite premii pentru diferite sub-domenii ale genului științifico-fantastic. Chiar dacă nu s-a numit de la bun început Romcon-uri, ci „Consfătuirea cenaclurilor de literatură științifico-fantastică”, acest eveniment este cel mai vechi eveniment din această listă, primul având loc în 1972. În momentul de față este un eveniment peste care s-a depus bruma timpului și care și-a pierdut din strălucirea și farmecul de alta dată întrucât evenimentul nu este organizat de un organism independent, motiv pentru care an de an organizarea lui este un subiect contraversat.  De exemplu, SCI+Fi FEst (București) și AntareSFest (Brașov) au apărut ca urmare a neînțelegerilor dintre grupurile care activează în domeniul SF&F.

 • Locul de desfășurare: în fiecare an în alt oraș (2018 Reșița)
 • Perioada: toamna (7-9 septembrie 2018)
 • Numărul de persoane: zeci sau sute
 • Website: romconsf.ro

Notă personală: Romcon-ul va muri odată cu organizatorii lui actuali care sunt așa un fel de dinozauri: nu vor/nu pot să se adapteze noilor vremuri. Ultimul Romcon mișto a fost cel de la Suceava din 2015.

Sci+Fi Fest

Sub egida „știință și imaginație”, festivalul Sci+Fi FEST își propune să aducă în fața publicului oameni de știință, cercetători, inventatori, profesori universitari, alături de scriitori science fiction, critici și promotori ai SF-ului românesc. Festivalul cuprinde numeroase evenimente, precum lansări de carte științifică și SF, panel-uri, mini-conferințe, workshop-uri, expoziții de artă SF și fantasy, concursuri de cosplay, expoziții de roboți și drone, tehnologii eco și mașini cu propulsie alternativă, maraton de filme SF, concerte de muzică simfonică și electronică, demonstrații și experimente științifice interactive.

 • Locul de desfășurare: București (Biblioteca Națională a României)
 • Perioadă: 15-16 septembrie 2018
 • Numărul de persoane: sute sau mii
 • Website: stiintasitehnica.com

Notă personală: SciFiFest este tot un derivat al Romcon-ului, un fel de struțo-cămilă oarecum atrăgătoare prin stranietatea ei, în care știința primează iar SF-ul este oarecum secundar. Evenimentul este la a doua sa ediție și este organizat de colectivul revistei Știința și Tehnica în incinta Bibliotecii Naționale Române. Stranietatea evenimentului derivă și din faptul că, deși este un eveniment organizat într-o bibliotecă, în incinta ei nu pot fi comercializate cărți sau orice altceva, motiv pentru care partea de literatura SF se regăsește sub forma unor corturi postate în fața bibliotecii, arături de corturile cu mâncare, așa ca o rudă dificilă a științei promovate de cei de la Revista Stiință și Tehnică.

Ziua/Săptămâna Astronomiei

Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități. În România ziua astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Romana de Meteori, primele manifestări datând probabil din anul 2003. În prezent Ziua Internațională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna. De obicei săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei se numește Săptămâna Astronomiei.

 • Locul de desfășurare: București (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”) și probabil și în alte orașe.
 • Perioadă: 21 aprilie și 13 octombrie 2018 (Ziua Astronomiei), 16-22 aprilie și 8-14 octombrie (Săptămâna Astronomiei) – datele variază de la an la an
 • Numărul de persoane: zeci sau sute
 • Website: astro-urseanu.ro

Notă personală: n-ai observator în oraș, nu ai ce sărbători.

Lista rămâne deschisă…

Photo copertă: jrweinman

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.