Despre Top 14 Cărți SF Românești

Atunci când m-am apucat să fac un sondaj de opinie numit „Top 14 Cărți SF Românești” aveam în minte o singură idee… aceea de a crea un instrument simplu, pe teren „neutru” (și când spun asta fac referire la sondajele de pe site-urle editurilor sau din anumite grupuri de interese), pe modelul Top 100 Sci-Fi Books, pentru cărțile SF publicate în România. Fără trasarea unor criterii clare despre modul în care acest sondaj s-a realizat, am lăsat loc de interpretare, motiv pentru care redresez lucrurile din mers și trasez aceste criterii mai jos:

1. Acesta este un blog despre genul Science-Fiction în România și de peste tot, așa cum îl descopăr eu„. După reacțiile primite de la comunitatea SF din România, am hotărât să menționez acest aspect inclusiv în subtitlul blogului. 

2. Scopul sondajului de opinie este pe de o parte promovarea SF-ului românesc, iar pe de altă parte ideea unui instrument de referință față de ceea ce este actual sau hai să zicem popular.

3. Sondajul nu-și propune să promoveze o editura sau un autor anume. Ele/ei se promovează de la sine prin activitatea publicistică pe care o au, prin vizibilitatea online și prin alte activități specifice.

4. Sondajul are 14 locuri pentru a păstra tema website-ului, ceea ce nu e departe de numărul de cărți SF publicate în 2013. 

5. Principalul criteriu de selecție este cel al popularității cărții SF pe internet sau în comunitatea SF. 

6. Intenționez să fac sondajul în fiecare an și apoi să trag niște concluzii la început de an următor. Poate o să fac și o recenzie cărții ieșită pe primul loc. Cine știe… voi vedea. 

7. Am ales 2013 pentru că trebuia sa încep de undeva și mai ales pentru că nu puteam sa fac pe anul curent, asa cum începusem inițial, întrucât aș fi favorizat neintenționat autorii care publică la început de an, fata de cei care publicau spre finele anului.

8. Dacă sunt mai mult de 14 cărți publicate pe an, selecția cărților va fi făcută în funcție de subiect, autor, stil, popularitatea online și orice alt criteriu care va face, pentru mine, o carte sa fie atrăgătoare…

9. Cred despre mine ca sunt un observator activ al SF-ului românesc și cum nu sunt vreo entitate omniscientă apelez uneori la alți observatori activi în așa fel încât mai devreme sau mai târziu, cărtile SF vor ieșii la iveală, dacă sunt accesibile publicului larg.

10. Sunt deschis sugestiilor constructive, echidistante, cât mai apropiate de realitatea consumatorului de carte SF. Dacă ar fi sa iau toate sugestiile în considerare, acest sondaj ar fi demult îngropat la doi metri sub pământ și nimeni n-ar fi auzit de el în vecii vecilor, amin!.

11. Aș fi ipocrit să afirm că acesta selecție este una obiectivă, căci realitatea în sine nu poate fi trăită decât subiectiv… Așadar, filtrul realității mele sunt eu și sunt influențat de modul în care interacționez cu acest gen și comunitatea din jurul său, motivat fiind doar de pasiunea ce i-o port. 

12. Nu vreau să exclud pe nimeni…dar există șansa să nu fi auzit de o carte anume… din întâmplare, pentru ca nu este suficient promovată, sau cine știe din ce alt motiv. Oricare ar fi el, vă asigur ca nu e împănat cu rea voință!… Și pentru a vă convinge de asta, am creat o postare numită „Cronologia SF-ului Românesc„, care nu e altceva decât o listă cu toate cărțile genului publicate de autori români și la care vă invit să participați cu informații prețioase în secțiunea de comentarii.

Îmi aduc aminte de o conversație care avea loc între un blogger cunoscut, de la noi, cu valențe critico-literare bine antrenate și un scriitor la început de carieră mândru că își scosese ce-a de-a doua carte, pe meleagurile mioritice.

La un moment dat blogger-ul i-a spus scriitorului, că el nu știe să fi apărut o astfel de carte (referindu-se la cartea acestuia scrisă sub pseudonim), pentru ca el personal nu a auzit de ea. Evident scriitorul s-a simțit ofensat „cum adică, zicea el într-o postare ulterioară pe Facebook, dacă tu nu ai auzit de cartea mea asta înseamnă că nu e cunoscută?… Nu!… Înseamnă că ești tu un ignorant de mare clasă… Și până la urmă cine ești tu, să apreciezi asta?…” Cei doi nu se cunoșteau prea bine, însă, din perspectiva observatorului care a asistat la întreaga discuție și i-a analizat pe cei doi participanți, dincolo de ea, am tras concluzia că fiecare avea dreptate în felul său. Cartea era bine cunoscută în cercurile genului respectiv, blogger-ul, care era un căutător înrăit de ceva nou și accesa o paletă mai largă de subiecte și genuri literare, nu intrase în contact cu fandemul sau universul, ce-i drept mic, al acelei cărți. Amândoi au plecat din acea conversație crezând despre celalalt că este un îngâmfat, ceea ce din perspectiva mea nu era departe de adevăr. Bine, eu sunt mai tolerant și îi înțeleg pe amândoi și aș zice că fiecare avea doza lui de îngâmfare, pe care odată ce o înlăturai, descopereai în spatele ei, oameni deosebiți.

Ceea ce mie mi s-a părut interesant după acea confruntare aparent insignifiantă, a fost faptul ca blogger-ul a revenit în lumea sa alegând în continuare ce cărți să citească sau să promoveze, pe când pentru scriitor acel lucru, după părerea mea și-a adus un aport, mai mare sau mai mic (el știe mai bine), în a-l motiva să-și promoveze cartea și în afara bulei sale de confort, adresându-se unui public mai larg. După câteva luni de muncă realizată de unul singur, chiar i-a reușit… Oriunde ma duc dau de acea carte și culmea nici măcar nu e SF… Iar partea cea mai interesantă e că… parcă aș vrea să o citesc… Măcar de curiozitate… să văd, merită efortul popularizării ei?

2 comentarii la „Despre Top 14 Cărți SF Românești”

  1. Recunosc ca sunt un ignorant, unul lipsit de scrupule chiar. Pana in prezent n-am citit niciun roman sf al unui autor roman. De ce? Probabil din lipsa promovarii acestora. Ce-i drept in ultima vreme lucrul acesta s-a ameliorat. Asta este de bine. In alta ordine de idei, am sa ma pun pe citit si autorii nostri.

    Răspunde
  2. Eu am citit recent „A opta zi e-n fiecare noapte” si sincer chiar am ramas impresionat! Toate nuvelele sunt bune, felicitări autorului!

    Răspunde

Lasă un comentariu