Masuri De Protectie
CategoriesRubrica de Știință

Cum ne ferim de SARS-CoV-2 și ce e de făcut în Starea de Urgență?

În ciuda bombardamentului informațional la care asistăm zilele acestea pe rețelele de socializare și în mass-media în legătură cu virusul SARS-CoV-2 și în ciuda nevoii personale de a mă distanța puțin de acest subiect, am totodată datoria civică de a pune o oarecare ordine și de a realiza o filtrare a informațiile care circulă în online, din perspectiva specialistului care știe cu ce se mănâncă contaminarea în genetica judiciară (și prin extrapolate cea virală).

Cea mai bună metodă de a vă feri de un virus care se transmite din secrețiile nazofaringiene, direct prin strănut ori tuse sau indirect prin obiecte purtătoare, este IZOLAREA.

Cu toate acestea suntem ființe sociale și izolarea totală e greu de pus în practică, mai ales pe termen lung, motiv pentru care ideal ar fi să o punem în aplicare cât mai mult posibil.

Sfaturile de mai jos sunt adresate celor care nu se află încă în izolare impusă sau în carantină.

Echipamente de protecție pentru ieșirile ocazionale în oraș:

1. Măștile

Dacă nu aveți măști speciale de tip p100 sau FFP3, care rețin microparticule mai mici de 0,12 microni/ 120 nm (dimensiunea aproximativă a virusului SARS-CoV-2), teoretic cam degeaba le purtați. Practic, însă, orice barieră fizică ajută. Dintr-un studiu, pe asistentele care intrau în contact cu persoanele care sufereau de viroze respiratorii, a reieșit că 17% dintre cele care nu foloseau mască s-au îmbolnăvit și numai 5% din cele care foloseau o mască uzuală (numită și mască chirurgicală) s-au îmbolnăvit.

Se vor găsi anumite persoane care vor susține că în loc de nimic mai bine purtați orice, chiar și un batic la nevoie. Ceea ce e corect dacă aveți simptome de răceală sau intrați în contact cu cineva care are astfel de simptome. În afara celor două situații, nu trebuie să abuzați de măști. Există riscul ca o mască uzuală să le ofere unora un oarecare confort psihic și o falsă încredere că sunt protejați, stare care poate fi mai periculoasă decât ne-purtarea, în sine, a măștii.

Soluția, în cazul în care nu aveți niciun fel de mască?… Stați cât mai departe de ceilalți oameni, indiferent că au sau nu simptome vizibile. Evitați spațiile aglomerate, precum lifturile, magazinele mici, mijloacele de transport în comun. La nevoie mergeți cu mașina personală, folosiți bicicleta sau mergeți pe jos. Dacă vă vine să strănutați, strănutați în cot sau acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință.

2. Vizierele

Multă lume s-a amuzat pe seama persoanele din China care pentru a se proteja foloseau PET-uri de 5 sau 10 litri (în funcție de dimensiunea capului fiecăruia). Situații disperate cer măsuri disperate. Sper să nu se ajungă până acolo. În momentul de față se recomandă purtarea vizierelor în spitale, unde riscul de a fi stropit cu secreții este crescut.

3. Mănușile

Mănușile sunt de bază. Mai ales cele de latex. Dar asta înseamnă să le pui la plecarea din casă și să le dai jos tocmai la întoarcere. Și o altă condiție esențială e să nu îți atingi fața (gura, nasul, ochii) cu ele. Odată date jos, nu se mai refolosesc și se aruncă într-o pungă, care va sta mereu închisă pentru a preveni contaminare ulterioară.

În ceea ce privește persistența coronavirusurilor (în general) avem următoarele date:

Tipul suprafețeiVirusTemperaturaPersistența
OțelMERS-CoV20°C
30°C
48 ore
8–24 ore
HCoV21°C5 zile
AluminiuHCoV21°C2–8 ore
MetalSARS-CoVTC5 zile
LemnSARS-CoVTC4 zile
HârtieSARS-CoVTC< 5 minute – 5 zile
SticlăSARS-CoVTC4 zile
HCoV21°C5 zile
PlasticMERS-CoV20°C
30°C
48 ore
8–24 ore
SARS-CoVTC4–9 zile
HCoVTC2–6 zile
PVCHCoV21°C5 zile
SiliconHCoV21°C5 zile
Mănuși chirurgicale (latex)HCoV21°C≤ 8 ore
Halate de unică folosințăSARS-CoVTC1 oră – 2 zile
CeramicăHCoV21°C5 zile
TeflonHCoV21°C5 zile
MERS = Middle East Respiratory Syndrome; HCoV = human coronavirus; SARS = Severe Acute Respiratory Syndrome; TC = temperatura camerei

După un alt studiu mai recent, SARS-CoV-2 ar rămâne pe anumite suprafețe și în anumite medii, de la câteva ore la câteva zile, după cum urmează:

  • până la 3 ore în aer;
  • până la 4 ore pe suprafețe din cupru;
  • până la 24 de ore pe carton/hârtie;
  • până la 2-3 zile pe plastic (polypropylen) și inox.

Dincolo de aceste date Centrul pentru prevenirea bolilor din SUA a declarat pentru CNN că:

Urmele virusului au fost găsite „pe o varietate de suprafețe, în cabinele pasagerilor infectați, simptomatici și asimptomatici, chiar și după 17 zile după ce cabinele de pe nava de lux Diamond Princess au fost eliberate …”.

Indiferent că aveți sau nu mănuși, spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun și/sau dezinfectant pe bază de alcool (> 60%), minim 20 de secunde și evitați să atingeți direct suprafețele din locurile publice (clanțe, butoane, întrerupătoare, robinete, uscătoare, wc-uri, suporturi de hârtie igienică, imprimante, balustrade, tastele de la bancomat etc.). Pentru cei care nu înțeleg de ce e important să te speli pe mâini, răspunsul e simplu – săpunul și alcoolul distrug membrana protectoare a virusului. Fără membrană virusul nu mai poate infecta gazda.

În cazul ușilor, folosiți spatele, cotul (acoperit) sau piciorul/genunchiul pentru a le deschide. Pentru cele care se deschid spre dvs. folosiți o margine de care să trageți sau apăsați cu cotul pe clanța și trageți cu degetele de o margine.

În cazul butoanelor folosiți cotul (acoperit), scobitori sau o brichetă – umblă pe internet mai multe filmulețe/gif-uri cu oameni care au atașat o agrafă sau un ac de siguranță de partea metalică a unei brichetă normale, pentru a o folosi ca dispozitiv de atins butoane, acțiune urmată de sterilizarea instantanee prin aprinderea brichetei. Într-adevăr, o metodă eficientă, pe lângă folosirea clorului și a alcoolului, este cea prin înroșirea în foc a suprafețelor metalice.

3. Hainele de stradă

Nu stați cu hainele de stradă în casă. Nu vă cere nimeni echipament special pentru ieșitul din casă, dar atunci când mergeți afară folosiți haine noi (dacă se poate) sau aceleași haine purtate de 2-3 ori. Mare atenție la îmbrăcarea/dezbrăcarea lor. Când spun asta mă gândesc la doctorii care poartă costumele acelea speciale, numite Hazmat și care, dacă nu urmează anumiți pași prestabiliți, se contaminează la dezbrăcarea lor.

Folosiți la intrare un preș îmbibat în clor iar când intrați în casă, izolați hainele de afară, punându-le într-un sac de gunoi (sau un echivalent) și într-un altul, încălțămintea. Puneți-le pe balcon, dacă locuiți la bloc iar dacă locuiți la curte, întindeți-le, pe o frânghie, la soare.

Dr. Virgil Musta (medic primar boli infecțioase Timișoara) recomandă efectuarea următorilor pași, atunci când ajungem acasă:

  1. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.
  2. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor
  3. Intram în casă
  4. Ne descălțăm și punem pantofii de strada în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă
  5. Luăm pantofii de casă
  6. Ne spălăm bine mâinile
  7. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă
  8. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
  9. Ne spălăm din nou pe mâini
  10. Aerisim des încăperea

Dacă ne creăm un automatism pentru a urma acești pași, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătălie pe termen mai lung și orice amănunt poate conta.

Mai mult de atât ar fi de preferat după intrarea în casă și parcurgerea pașilor de mai sus, să se intre direct la duș.

Alte lucruri la care trebuie să fim atenți…

  • Atenție la ambalaje. Încercați să consumați conținutul fără să atingeți prea mult ambalajele la exterior. Degeaba respectați recomandările de mai sus dacă puneți PET-ul de apă sau cutiile de mâncare direct pe masă, fără să le ștergeți înainte cu alcool. Asta e recomandarea cel mai dificil de pus în practică, pentru ca e penurie de soluții dezinfectante zilele acestea. Ce mai poți face e să cumperi lucruri în baxuri de a-le căror folie te poți descotorosi la intrarea în locuință, alimente ambalate individual în ambalaje mai mari sau puteți alege pachetele de pe raft mai dosite (și deci nu cele din primele rânduri, expuse permanent oamenii din magazin).
  • Atenție la animalele de casă (în special la pisici), care au tendința să se frece de picioarele și încălțămintea dvs. înainte să apucați să vă schimbați. Acestea pot transfera particulele virale de pe hainele de exterior în restul casei.
  • Nu folosiți bani cash, decât atunci când nu aveți de ales. Când folosiți cardul, nu-l da-ți sub nicio formă vânzătoarei/vânzătorului. Dați-vă jos din mașină sau întindeți-vă puțin peste tejghea pentru a atinge singur POS-ul.
  • Odată cu instaurarea restricțiilor de circulație pentru populație, umblați mereu cu actele necesare la dvs. (CI, legitimație, adeverință de la serviciu, declarație pe proprie răspundere). Pe lângă faptul că nu luați amendă, evitați să stați mai mult în preajma oamenilor legii, care prin natura muncii lor sunt permanent expuși și pot fi purtători ai virusului.
  • În public, folosiți doar obiecte personale și nu primiți de la alte persoane, chiar și temporar, obiecte cum ar fi pixuri, fise, țigări, etc. fără să le ștergi cu dezinfectant înainte de folosire.
  • Aveți grijă să plătiți la timp facturile, mai ales cele de curent, telefonie mobilă și internet și digitalizează-ți cât mai multe activități care necesită deplasare (plată facturilor și ratelor, depunere de acte financiare, etc).

Ce puteți face în casă în perioada de izolare:

  • Citiți tot ce nu a-ți citit până acum din biblioteca personală;
  • Recuperați serialele și filmele pe care le-ați ratat;
  • Apucați-vă de Astronomie, de învățat limbaje de programare, de cântat la chitară sau învățați  o limbă străină (poate chineza)… Până la urmă învățați orice vă place, căci e plin internetul de cursuri și tutoriale;
  • Realizați ședințe cu colegii sau întâlniri cu prietenii pe Google Duo, Facebook Messenger sau alte aplicații similare de video-chat;
  • Realizați mici reparații sau faceți curat în casă;
  • Tundeți pomii și aranjați gradina (dacă aveți), că tot a venit primăvara;
  • Scrieți romanul pe care tot îl amânați de ani de zile;
  • Inventați rețete noi de clătite și gogoși, dacă aveți o tonă de făină în cămară;
  • Faceți exerciții fizice;
  • Petreceți timp de calitate cu copii și familia dvs.;
  • Completați această lista cu alte activități, în secțiunea comentarii…

Pandemia Covid-19 va trece, important e cum? Cu ce costuri?!… Fiți responsabili și stați în casă!

Referințe:

 

Articol publicat în Revista online SF&F Galaxia 42 – Nr.4/2020

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

Lasă un comentariu