Prima oară când am dat peste un software din categoria celor destinate autorilor, denumite în engleză „distraction-free writing environment” sau „full screen editor” (în traducere aproximativă „mediu de scris anti-distragere / editor pe tot ecranul”), mi-am zis că treaba astea trebuie să fie vreo găselniță din aia soră cu „îmi cumpăr cerneală violet și un stilou scump și apoi un scrin pe care am să-l pun lângă fereastră unei vile, care neapărat dă spre o grădină mirifică, eventual aștept și până la prima eclipsă și sigur așa o să găsesc inspirația aia, care o să mă ajute să scriu un roman demn de Nobel pentru literatură„… Hai să fim serioși!… când te lovește inspirația pui mâna pe ce găsești în jur și-ți scrijelești ideile pe unde apuci. La mine zici că e un făcut, mă apucă în cele mai incomode locuri – când fac baie, exact înainte să adorm sau dimineața în tramvai la înghesuială. Noroc cu smartphone-ul care e mai mereu pe lângă mine, iar atunci când s-a întâmplat să nu fie, am apelat la colțuri de ziare, șervețele, cartele de metrou sau repetări prelungite în gând până la primul obiect scriptural ieșit în cale…
Am auzit de oameni care și azi scriu literatură cu creionul, pixul sau stiloul. Alții care mai au o mașină de scris prin casă, țăcăne toată ziua la câteva foi, ca mai apoi să le mânjească pe ici și colo cu pastă corectoare. George R.R. Martin a scris cărțile din „Games of Thrones” la un calculator pe care rula MS-Dos și probabil le ducea la editor pe dischete. În una din postările sale, Emanuel Grigoraș vorbește chiar de „generația de scriitori WordPress” și parcă nu e departe de adevăr când mă gândesc că uneori și eu am apelat la asta când doream să lucrez un material la PC și peste câteva ore și mai multe sute de kilometri, să continui pe smarphone, ori tabletă.
Până la urmă fiecare scrie cum vrea și cu ce poate, iar instrumentele la care apelează sunt în sine doar un mijloc de transcriere a informației născută în minte, pe un alt suport (fie el temporar sau nu) și nu vreun generator secret sau vreo rețetă Feng Shui pentru a avea inspirație sau pentru a scrie creativ. În același timp nu trebuie neglijat nici faptul că sunt medii în care scrii confortabil și medii în care îți vine să recurgi la violență, ca de exemplu acea situație în care ai de scris ceva la termen, iar vecinul tău se gândește să te „inspire” cu niște găuri de bormașină exact pe peretele lângă care îți ții PC-ul.
Tableta, smartphone-ul chiar și scrisul de mână sau cel la mașina de scris, zic eu că în ziua de azi sunt activități temporare. Când ai mult de muncit la un text, te așezi la PC sau la un laptop. Dar cum PC-urile și laptop-urile sunt instrumente multitasking, majoritatea conectate le internet (cei care fac asta des, cunosc foarte bine problema), inevitabil te lași furat de mesajele de pe chat sau de ce poze cu mâțe, unicorni sau mâncare, a mai postat nu știu cine pe vreo rețea de socializare, sau mai știu eu ce aplicații care rulează în paralel și te fac să tresari din când în când cu vreun pop-up zgomotos… Ai putea la o adică să te deconectezi de la rețea, dar ce te faci când trebuie să faci și puțină documentare pe internet… Le faci pe rând?… Parcă merge mai repede când le faci pe amândouă în același timp…
Pornind de la aceste probleme au luat naștere programele de care vă vorbeam la început… În esență nu sunt altceva decât instrumente care te ajută să ai un desktop curat și astfel să ai în fața ochilor numai textul asupra căruia trebuie să te concentrezi exact ca și cum ai avea o coală de hârtie pe scrinul ăla de la fereastra fermecată, dar cu toate avantajele pe care ți le oferă un procesor de text.
Bine-bine, ar putea să spună un sceptic, ce te oprește să maximizezi documentul Word și în același timp să elimini tab-urile care poate te incomodează vizual și apoi să scrii liniștit tot ce vrei?…
Am testat mai multe programe de acest fel și așa am dat peste FocusWriter. Normal că poți să faci majoritatea sarcinilor în bine-cunoscutul Microsoft Word sau în alte programe similare (OpenOffice, LibreOffice, etc.), dar în detalii parcă stă toată frumusețea…
Să vă explic… În primul rând FocusWriter e gratuit și e portabil… poți să mergi cu el pe un USB-stick și să lucrezi direct de pe el la orice PC fără să plătești nimic așa cum faci cu licența pentru Microsoft Office. Ba mai mult, dacă te superi descarci gratis versiunile alternative și lucrezi și pe un Mac sau pe un Linux la fel de ușor.
Apoi oricât de mult maximizezi la Word, bara de start din Windows tot rămâne la vedere și aia e cea mai periculoasă căci de acolo țâșnesc tot felul de programe (să nu mai vorbim de rețele de socializare deschise în browsere) care cerșesc atenție…
Office-ul, respectiv Word-ul este o aplicație care se adresează mai multor scopuri, software-urile din categoria FocusWriter se concentrează pe unul singur… acela de a oferi tot confortul vizual și toate instrumentele necesare unui autor ca acesta să-și facă treaba cât mai repede și cât mai confortabil.
La FocusWriter poți să-ți schimbi decorul cu orice imagine care te inspira. Ai mai multe povești?… Foarte bine… dacă ești un tip vizual, la fiecare poveste poți folosi câte o imagine sugestivă. Pe urmă foarte mulți autori doresc să-și facă din scris un ritual zilnic. Psihologia din spate este următoarea: dacă ajung să scriu (bine/prost nu mai contează) măcar o jumătate de oră pe zi, în N zile voi termina prima versiune a unui material propus (povestire, roman, etc). E simplu cu cât scrii mai mult cu atât o vei face mai ușor, textul va fi mai fluid, etc. FocusWriter îți contorizează timpul petrecut în aplicație și te ajuta astfel să scrii organizat.
Partea statistică e și ea importantă. FocusWriter depășește Word-ul la acest capitol oferind utilizatorilor o mai mare plasticitate în aproximarea datelor statistice cu privire la conținutul materialelor lor. Există verificare ortografică la fel ca la Word. Trebuie să instalezi separat un dicționar român, dar asta o faci o singură dată și nu-ți ia mai mult de 3 minute. Poți să ai și un dicționar de termen proprii ceea ce poate fi de folos pentru anumite texte.
Pe lângă toate acestea ce m-a atras cel mai tare a fost evidențierea rândului sau a paragrafului în care scrii. Textul din jur devine mai deschis la culoare și poți să-ți dai seama cât de mare/complicat este paragraful tău. Iar marea surpriză… a fost sunetul (activat separat) pe care îl face aplicația în momentul în care scrii. Imită fidel o mașini de scris din aia mică, unsă și bine întreținută… Uneori îți vine să scrii orice numai să-l auzi. E minunat!…
Mai multe despre FocusWriter precum și dicționarul român necesar verificării ortografice găsiți urmând link-urile de mai jos. Nu vă lăsați păcăliți de bacșișul care vi se cere la descărcarea aplicației… Selectați 0,00$ și asta e. Iar dacă vă place aplicația și doriți să o susțineți, la următoarea descărcare donați și câțiva bănuți…
Link-uri:
Last Updated on 06.12.2023 by Mugo