Criza imigranților și efectele ei pe termen lung (perspectiva genetică)

Lăsând la o parte componenta politico-religioasă, primirea refugiaților de către statele dezvoltate din nordul Europei are efecte benefice pe termen lung. Mă refer aici la fluxul de gene care are loc ca rezultat al unui asemenea eveniment.

Nu e pentru nimeni o noutate faptul că dezvoltarea anumitor țări este strâns corelată cu îmbătrânirea și micșorarea populației. Vrem-nu vrem acestea sunt efectele indirecte ale unui „trai bun”. De exemplu, în țările civilizate tinerii amână procrearea până după 30-35 ani, ca între timp să-și câștige independența financiară și implicit să-și urmeze idealurile legate de carieră. Această amânare este strâns legată și de speranța de viață care este mai mare în Europa decât în țările din nordul Africii.

Când o populație se micșorează și implicit gradul de consangvinizare crește, acea populație își pierde diversitatea genetică, ceea ce înseamnă că este mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor majore.

Un flux de gene (noi) într-o populație de acest fel (vezi populațiile din nordul Europei) ar avea ca efect în următorii 30 de ani apariția fenomenului de Heterozis.

Heterozis = superioritate selectivă a heterozigoților, tradusă printr-o creștere a fertilității, dimensiuni corporale, robustețea generală, a vitalității, a puterii de adaptare, a productivității etc. Apare la descendenții rezultați din încrucișarea a două organisme (linii) genetic deosebite (…) ~ adaptare după C. Maximilian, D.M. Ioan – Dicționar Enciclopedic de Genetică, Ed. Științifică și Enciclopedică.

 

Notă (pentru xenofobi):

Mișcările populaționale de pe un teritoriu pe altul, ca efect al migrației, au existat și vor mai exista mult și bine, atâta timp cât planeta asta va fi locuită de oameni – țin de instinctul de supraviețuire. Oricine vrea să-și mărească șansele de supraviețuire va încerca să ajungă acolo unde se trăiește mai bine. Din acest motiv maimuța s-a dat jos din copac și a început să călătorească distanțe mari până la alți copaci mai roditori. Din același motiv Homo sapiens sapiens a plecat acum ~200.000 de ani din Africa spre Europa, Asia și apoi spre Americi în căutarea de hrană ori de zone cu mai puțini prădători. Din același motiv copii se duc să muncească la oraș ori prin alte țări și nu rămân să muncească pământul alături de părinți (la sat).

Migrația (imigrația și emigrația) este un proces dinamic și are loc permanent. Mai jos (spre exemplificare), se poate observa starea de fapt la nivel planetar în perioada 2005-2010,

Reprezentarea circulară a fluxurilor migratorii în interiorul și între regiunile lumii în perioada 2005 și 2010. Numerele de pe margine arată numărul imigranților și emigranților (intrărilor și ieșirilor) în milioane. Numai fluxurile care conțin cel puțin 170.000 persoane sunt afișate. Credit:. Abel et al, Science / AAAS. Citește mai mult la: http://phys.org/news/2014-03-duo-quantify-global-human-migration.html

 

Partea interesantă e că noi, cei de azi, am avut șansa de a ne naște pe aceste teritorii ca rezultat al unuia sau a mai multor evenimente migraționale. Cine nu crede acest aspect nu are decât să caute mai multe informații pe această temă în istoria universală, europeană și cea locală.

Lasă un comentariu