img_20160503_124055
CategoriesRubrica de Știință

CosmoCaixa Science Museum

Atunci când mi-am propus să vizitez CosmoCaixa Science Museum îmi imaginam că voi avea ocazia să văd varianta barceloneză a Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. Am realizat încă de la început că lucrurile sunt puțin „altfel“ când am observat că sunt întâmpinat de un submarin în mărime naturală amplasat în fața muzeului, iar la intrare mă așteptau Darwin și Einstein (replici și ele în mărime naturală) pentru un selfie memorabil.

Partea cu selfie-ul nu e o fiță ci o invitație. Existau semne pe podea care îți arătau că din punctul X se poate face cel mai bine o poza normală iar din punctul Y iese cel mai bine un selfie. De asemenea, tot pe podea se găseau și dungi de diferite culori, exact ca în spitalele de urgență, care te duceau ca firimiturile lui Hansel și Gretel în diverse arii de interes fără să fii nevoit să memorezi vreo hartă a muzeului.

Un alt lucru interesant la intrare era imensitatea zonei destinate vestiarelor (unde puteai să-ți lași lucrurile în siguranță) și faptul că parterul era considerat nivelul 0 din cele -5 pe care aveam să le vizitam sub acesta, întreaga clădire fiind situată pe un versant.

Printre curiozitățile acestui muzeu aș mai menționa faptul că el este patronat de o bancă locală – CaixaBank și că se adresează științei în general, chiar dacă partea naturală (biologia) predomină. Spre deosebire de Antipa mi se pare că muzeul de față îmbină mai bine științele naturale în așa fel încât fie că ești biolog, fizician, arhitect sau simplu elev care dorește să înțeleagă măreția Naturii vei fi atras de exponate în egală măsură.

Astfel, dacă ajungeți vreodată prin Barcelona și doriți să vă petreceți o jumătate de zi (sau chiar o zi întreagă sâmbătă și duminică) într-un loc mai mult decât interesant, mergeți la acest muzeu și nu ratați următoarele:

  • Arborele vieții – o hală imensă în formă de spirală în mijlocul căruia se găsește un arbore amazonian în mărime naturală.
  • Replicile foarte reușite după Australopithecus sp. și Homo neanderthalensis sp. și toată zona destinată evoluției speciei umane.
  • Toate sistemele de la nivelul -5 care explică elementele de fizică prin exemple (vezi filmulețele de la sfârșitul postării) pe care le poți regăsi în natură sau care sunt demonstrate pe loc prin tot felul de mecanisme interactive. Dacă aș fi avut acces la astfel de exemple/mecanisme în școala generală poate că aș fi fost mult mai atras de fizică decât eram la vremea respectivă.
  • Reproducerea în mărime naturală (ocupa 1/3 din muzeu) a unei secțiuni de pădure amazoniană. Și nu orice secțiune, ci una inundată, unde găseai, pești, capybara (cea mai mare rozătoare), un crocodil, broaște țestoase, păsări etc. Un adevărat ecosistem, ce mai…
  • Colecția de insecte încastrate în chihlimbar (strămoșii insectelor din zilele noastre).
  • Proiecțiile 3D de la planetariu.
  • Cantina. Mâncare cât poți duce, bună și sănătoasă pentru o sumă modică.
  • Magazinul de suveniruri care e totodată și librărie, de unde poți pleca cu un suvenir educativ.

Mi-a plăcut foarte mult muzeul și în urma vizitării lui am rămas cu senzația că spaniolii investesc în educarea noilor generații și în promovarea științei mai mult ca noi. Un român care locuiește de 14 ani printre ei spunea despre spanioli că sunt foarte practici. CosmoCaixa Science Museum este un exemplu în acest sens.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "invalid_grant",
  "error_description": "Bad Request"
}
See here for documentation.

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

Lasă un comentariu