A veni toamna și odată cu ea au început să curgă invitațiile de participare la conferințe, simpozioane și grupuri de lucru pe teme științifice (multe în online, câteva cu participare față în față), ceea ce îmi spune că în prag de val 4 Covid-19 lumea încerca din răsputeri să reintre în normal.
Astfel, merită menționat faptul că în perioada 25-26 septembrie a avut loc la Hotel Europa Royale din București a zecea ediție a Conferinței Raționalilor, un eveniment organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) – „În fiecare an se organizează în altă localitate, pentru a putea da oportunitatea persoanelor interesate din respectiva zonă să participe la prezentările și workshopurile care promovează gândirea științifică, valorile umaniste, secularismul și educația științifică.”
Tema ediției din acest an a fost „Știință pentru umanitate” – o temă destul de generoasă astfel încât acest eveniment să adune oameni de știință, cercetători, promotori și entuziaști ai științei din varia domenii, cu prezentări care mai de care mai interesante. Iată o listă a acestor prezentări:
- Ada Roseti, cercetător în științele educației – „Cercetătorii români față în față cu publicul larg„
- Bogdan Suditu, specialist în geografie socială – „Despre știință, tehnică și ideologie în planificarea urbană„
- Radu Umbreș, antropolog – „Relativism moral și universalism uman„
- Cristina Vrînceanu, geograf – „Cât de mare e un ocean? 5 lecții din epoca satelitară„
- Vasile Decu, blogger de carte – „Cum construiești un Galileo? | Lecțiile pentru prezent ale istoriei descoperirilor științifice„
- Alexandru Toma Pătrașcu, director Bucharest Science Festival – „Un monstru înțepenit în timp. 300 de ani de anti-vaccinism„
- Eduard Ezeanu, Confidence & Communication Coach– Workshop-ul „Cum te aperi de manipularea media„
- Dani Petrache „Danivers”, vlogger & popularizator știință – „Cum rezolvi problemele de pe Pământ… din spațiu„
- Florin Stanciu, genetician – „Cunoaște-te pe tine însuți! Începe cu genomul…„
- Elizabeth Petrescu, astronom – „Firimituri de Univers„
- Ariel Pontes, master Filosofie Analitică – „Altruismul eficace. Cum să facem bine mai bine„
Aproape toate prezentările au fost redate live pe Facebook și pot fi vizionate urmând linkurile de mai sus sau de pe pagina ASUR ori în curând și pe canalul de YouTube al asociației.
Am participat anul acesta la Conferința Raționalilor atât în calitate de speaker cât și în cea de simplu spectator. Este a doua mea participare de acest fel (prima a fost în 2016 la Brașov, eveniment de care mă leagă amintiri frumoase cu oameni grozavi), însă din motive de… „priorități personale” nu am putut veni decât într-una din cele două zile alocate evenimentului.
Conferința Raționalilor se suprapune parțial în fiecare an cu un alt eveniment științific local și anume Bucharest Science Festival (22-26 septembrie 2021), care reprezintă unul din multele proiecte ASUR, realizate pentru promovarea științei și umanismului în România.
Referitor la proiectele științifice ASUR, mie unul îmi place foarte mult Calendarul Științific. Profit de ocazie și vă invit să participați la campania de strângere de fonduri, în așa fel încât el să vadă lumina tiparului și apoi să poată fi distribuit în școli sau pasionaților de știință. Realizat anual de ASUR, încă din 2010, Calendarul Științific este un proiect unic în România, care popularizează cercetătorii și descoperirile științifice care ne-au schimbat viața.
În funcție de mărimea donației primești calendare (format electronic, A1 sau de birou) pentru tine, pentru firma ta sau pentru 2-3 școli alese de tine, a căror elevi vor primi la rândul lor gratuit un număr de calendare.
Articol publicat în Revista online SF&F Galaxia 42 – Nr.21/2020
Last Updated on 06.12.2023 by Mugo