Clubul de Lectură Nemira, după cum îi spune și numele este un club dedicat cititorilor de cărți publicate de Editura Nemira. El funcționează după trei reguli simple: 1) cititorii aleg prin vot, o carte dintr-o listă de 10 cărți și au la dispoziție, pentru lecturarea ei, o lună de zile; 2) clubul se întrunește pentru dezbaterea cărții alese, în ultima zi de luni din fiecare lună, la ora 19:00, într-o locație prestabilită și 3) clubul are un moderator din partea Editurii Nemira.
Clubul a luat naștere în data de 18 martie 2013 cu Urzeala Tronurilor – primul volum din seria Cântec De Gheata și Foc de George R.R. Martin (saga ce sta la baza filmului Games of Thrones) și începând de atunci fost moderat pe rând de Ana Nicolau, Flavius Ardelean și Luca Dinulescu. Cu excepția primei ediții care a avut loc în Pub Energiea, toate celelalte ediții s-au ținut în incinta Librăriei Cărturărești de pe Arthur Verona.
În cadrul acestui club există un nucleu de oameni care îl frecventează cu regularitate, o serie de cititori care vin doar la cărțile preferate și cei care vin de curiozitate o singura dată. În ciuda așteptărilor multora din cei care au auzit de el, ar vrea să meargă dar nu au avut curajul, acest clubul nu funcționează în formatul rigid al unui cenaclu, sau… el nu este un interogatoriu pe marginea unei cărți; există loc pentru toată lumea, iar discuțiile sunt lejere. E mai degrabă un loc unde te aduni cu alți oameni, foarte variați ca structură sau formare profesională, pentru a-ţi expune părerea sau mai bine zis propria experiență, legată de o carte anume, pusă pe tapet, fie ea buna, rea sau indiferentă. Motivele pentru care eu frecventez acest club sunt următoarele (în ordinea priorităților):
- pentru mâna de oameni cu care am legat prietenii, pentru atmosfera și pentru berea de după…;
- pentru a descoperi perspectiva și părerea altora privind o carte citită. Așa, am o dimensiune compusă și poate completă a intrigii, căci nu de – – puține ori am descoperit lucruri care mie îmi scăpaseră din vedere;
- pentru antrenamentul citirii care creează până la urmă dependență;
- pentru a hotărî dacă o carte merită să fie citită, sau nu, în cazul în care nu am avut timpul necesar lecturării ei;
- pentru a hotărî dacă o ecranizare după vreun roman din cele citite la Club merită văzută, în cazul în care nu am văzut-o deja.
Ca orice lucru pe lumea asta exista avantaje și dezavantaje, depinde doar din ce perspectiva privești lucrurile. Unul din dezavantaje este acela ca în acest club se vor lectura doar cărți scoase de Nemira. Avantajul pe care îl vad eu în aceasta problema e faptul că Nemira este top-brand în Romania în ceea ce privește publicarea de Science-Fiction și deci, majoritatea cărților de pe lista vor fi din aceasta categorie.
Un alt dezavantaj e faptul ca există riscul, în timp, să te atașezi de unul din moderatori, și… cum oamenii mai și pleacă uneori în țări străine sau pe alte meleaguri editoriale, fără un grad crescut de toleranță la schimbare, începi să crezi că acest club însemnă „omul de la Nemira” și nu „cititorii Nemira”. Realitatea e că această formă de grup e funcțională (pentru scopul propus), tocmai datorită existenței unei simbioze compusă din editură + cititorii săi. Toată lumea are de câștigat în urma unei lecturi, indiferent de moderatori sau de numărul celor care se perindă temporar pe la club. El este viu atâta timp cât elementele simbiozei sunt active, iar în afara acestui echilibru evident există alternative paralele – cenacluri literare, alte edituri, evenimente conexe etc, toate cu avantajele și dezavantajele lor inerente.
Lista cărților discutate în cadrul Clubului de Lectură Nemira, până acum:
- Urzeala Tronurilor – George R.R. Martin
- Dune – Frank Herbert
- Jocul lui Ender – Orson Scott Card
- Ubik – Philip K. Dick
- 2001.Odiseea Spațială – Arthur C. Clarke
- Mașina Timpului – H.G. Wells
- Regii Nisipurilor – George R.R. Martin
- Doamna din Lac – Raymond Chandler
- Richter 8.9 – Andrei Călăraș
- Sfârșitul Copilăriei – Arthur C. Clarke
- Fata Modificată – Paolo Bacigalupi
- Omul din Castelul Înalt – Philip K. Dick
- Wyrm – Orson Scott Card
- Misery – Stephen King
- Ghidul Autostopistului Galactic – Douglas Adams
- Randez-vous cu Rama – Artur C. Clarke
Mai multe detalii pe pagina oficială de Facebook a clubului sau pe Blogul Nemira.
Last Updated on 06.12.2023 by Mugo