Dionis Stickers
CategoriesDiverse

Cine a fost Dionis?

Într-un fel cu Dionis (dionis.info) mi-am făcut botezul în ceea ce privește Python și Django. În trecut am mai construit website-uri în Coldfusion, Flash sau WordPress (impropriu spus construit în WordPress, care e așa mai mult o optimizare), dar niciodată în Django, despre care am tot auzit tot felul de lucruri bune. Și cum de câțiva ani mă tot joc cu Python-ul (vezi articolul asta) am zis să iau taurul de coarne și să îmbin doua domenii diferite (în trecut am îmbinat știința cu programarea și a ieșit ehstrafd.org, pentru cine își mai amintește acele vremuri). Așa s-a născut Dionis – din pasiunea pentru programare pusă în slujba unei alte pasiuni – literatura.

Dionis a fost un aggregator de cărți publicate în limba română, care s-a adresat bloggerilor de carte, autorilor, editorilor și nu în ultimul rând cititorilor de orice fel. El a fost construit după modelul reddit cu scopul de a oferi repere de calitate și popularitate pe piața românească de carte. Modelul reddit presupune votarea recomandărilor bune (în cazul de față cărțile bune) cu un vot pozitiv iar pe cele proaste cu un vot negativ. Un vot negativ este anulat de un vot pozitiv și viceversa. Toate voturile afectează în mod egal scorul final al recomandărilor.

Dionis se diferenția de alte site-uri web de carte prin aplicarea selecției statistice, simplificarea procesului de vot și apelarea la comunitatea cititorilor dornici să se implice într-un sistem de triere bazat atât pe calitatea și popularitatea cărților, cât mai ales pe impactul pe care îl au acestea asupra noastră. Dintr-o mare de cărți, cele bune vor ieși singure la suprafață, evident cu condiția ca membrii colectivității din jurul acestei platforme să fie suficient de mulți încât Dionis să devină relevant din punct de vedere statistic.

Pe Dionis erau acceptate recomandările cărților cu autori români dar și traducerile, indiferent de modul lor de publicare (tipărite pe hârtie sau în format digital), cu condiția ca ele să fie publicate în limba română.

În calitate de dionisian (utilizator al site-ului dionis.info), aveai acces la următoarele funcții:

  1. Caută – verificai ce cărți citite se afla pe Dionis;
  2. Votează – dacă cele citite de tine erau deja recomandate pe Dionis, atunci puteai să le acorzi în funcție de preferințe un vot pozitiv sau negativ;
  3. Comentează – puteai să împărtășești impresiile tale lăsând comentarii la cărțile citite, menționând eventual ce ți-a plăcut sau ce ți-a displăcut la ele;
  4. Recomandă – dacă o carte nu era recomandată încă pe Dionis, puteai să o înregistrezi și apoi să-i dai votul cuvenit.

Recomandările cu cele mai mari scoruri reflectau cărțile populare (bune) de pe piața românească de carte.

Pentru a folosi sistemul de vot, pentru a comenta sau pentru a recomanda o carte trebuia să devii la rândul tău un dionisian, adică să ai un cont pe acest website. Pentru postările și comentariile lor dionisienii primeau puncte de karma – tot după modelul reddit. Dionisienii cu cele mai multe puncte de karma erau cei mai populari și mai activi utilizatori, care prin recomandările și comentariile lor aduceau un plus de valoare colectivității dionisiene.

Până la urmă am renunțat la acest proiect din lipsă de timp…

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

Lasă un comentariu