No Online
CategoriesVerde stop!

Certificatul de Urbanism (online și nu prea…)

În 2018 am cerut primăriei de care aparțin, un Certificat de Urbanism pentru obținerea Autorizației de Construire a unui Gard despre care am scris aici. În 2020 am cerut un nou Certificat de Urbanism pentru obținerea Autorizației de Construire a unui Puț Forat și Racord Electric.

Între cele două Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții a fost actualizată în vederea debirocratizării, digitalizării și fluidizării obținerii de Autorizații de Construire așa cum ne prezenta deunăzi un domn deputat într-un filmuleț de campanie electorală. Realitatea e însă alta. La aproape jumătate de an de la adoptarea legii, administrația locală bâjbâie sau are dificultăți în a pune lucrurile în aplicare.

În teorie, Primăria și-a creat o registratură online, adică pagini de tip formular, pe site-ul oficial, prin intermediul cărora poți să depui cereri și acte. În practică, lucrurile au stau în felul următor… Am folosit formularul dedicat Serviciul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, numai că după trimiterea formularului cu tot cu documentele necesare nu am primit niciun feedback, pe website de genul „Cererea dvs. a fost transmisă cu succes” sau vreun e-mail de confirmare cu vreun număr de înregistrare. Am făcut operațiunea asta într-un weekend, așa că am așteptat până luni și am dat un telefon de verificare. În stil pur românesc, Registratura nu știa nimic și mă trimitea la Urbanism, Urbanismul spunea că dacă nu a intrat pe e-mail-ul de la Registratură nu avea cum să ajungă direct la ei. Deci formularul ăla online nu prea funcționa și am convenit la indemnul persoanei cu care am vorbit la Urbanism să mai trimit odată cererea și documentele pe adresa sa de e-mail. Zis și făcut. Numai că se pare că funcționarii de la primărie nu sunt obișnuiți cu oferirea de feed-back și pentru că nu am trimis mesajul meu cu confirmare de primire, nu aveam de unde să știu ce s-a întâmplat mai departe: l-a primit, nu l-a primit, a uitat de el etc?

Ca să nu îmbătrânesc după răspunsul autorităților locale, la orice solicitare am grijă să obțin un număr de înregistrare, motiv pentru care, după câteva zile am trimis un e-mail la secretariatul primăriei, în care am întrebat dacă solicitarea mea a fost înregistrată. În mod surprinzător am primit răspuns afirmativ în aceeași zi alături de data și numărul de înregistrare.

Am așteptat regulamentar vreo trei săptămâni și înainte să se împlinească cele 30 de zile legale în care autoritățile sunt obligate prin lege să-mi dea un răspuns, am mai trimis un e-mail către secretariatul primăriei în care am întrebat de stadiul cererii mele. Din nou surprinzător, am primit răspuns în aceeași zi că certificatul meu de urbanism este gata și că pot să-l ridic în timpul orelor de program al celor de la Urbanism (program detaliat pe zile). Ultima parte m-a cam bulversat puțin pentru că pe website scria „Eliberarea documentelor se va face direct prin poștă la adresa menționată/indicată în Cerere” și cu toate astea, în e-mail eu eram invitat să ridic Certificatul de Urbanism de la Primărie.

M-am dus următoare zi și am întrebat pe doamna de la Urbanism care mi-a înmânat certificatul, dacă aveau de gând să mi-l trimită prin poștă, la adresa menționată în cerere, la care răspunsul a fost „Dacă cereți în mod explicit!…” Am venit bou și am plecat vacă… Unde frățiwere să cer, dacă nu în cerere?… Unde, că nu e niciun câmp de text, nicio bifă pentru explicitul ăla?!… și nici în formularul online (care n-a mers) nu exista vreo opțiune de acest fel. În fine, am realizat că cererea-tip de emitere a certificatului de urbanism nu a fost actualizată pentru a se plia pe noile modificări legislative, fapt pentru care  „explicitul” însemnă în momentul de față să pui mâna pe telefon și să spui cuiva de la Urbanism să-ți trimită certificatul prin poștă sau pe e-mail (legea prevede și asta la Art. 6, 2^2), că tu nu ai de gând să vii după el.

Am mai întrebat și de avizele de la furnizori, cu gândul la ce spunea nenea deputat în filmulețul electoral, citez „toata această procedură o vor face pe e-mail instituțiile statului” (fapt stipulat și în lege la Art. 45 (1^1)). Evident, acestea sunt povești greu de pus în practică de autoritățile locale, care preferă în continuare să te trimită la plimbat hârtii. Deși ar fi trebuit, primăria în cauză nu are Comisie de Acord Unic pentru obținerea avizelor (CAU).

Certificat de Urbanism pentru obținerea Autorizației de Construire a unui Puț Forat și Racord Electric a fost obținut folosind aceleași set de documente ca în urmă cu doi ani: 1) Cerere tip completată și semnată de către solicitant, 2) Taxă pentru emiterea certificatului de urbanism (13 lei, în cazul meu, platită prin transfer bancar), 3) Copie după actul de proprietate, 4) Copii ale planurilor cadastrale de amplasament/încadrare în zonă, 5) Extras de carte funciară la zi (valabil 30 zile) de la ANCPI (se poate oține online) și 6) Extras ortofotoplan de la ANCPI (acum și acesta se poate obține online).

Cerințele privind avizele diferă (pentru că natura investiției este alta): aviz de la mediu, care e aproape obligatoriu în majoritatea construcțiilor, aviz de amplasament pentru energie electrică, aviz de amplasament pentru alimentare cu apă (canalizare), ridicare topo, studii și referate de specialitate.

Citește și postarea inițială Certificatul de Urbanism.

Last Updated on 03.03.2022 by Mugo

4 comments on “Certificatul de Urbanism (online și nu prea…)”

Buna ziua! Imi puteti spune va rog ce acte ati depus prima data pt obtinerea certificatului de urbanism, ma refer daca a trebuit ceva in mod special legat de put forat? Eu sunt din Rm Valcea si acelasi lucru vreau si eu racordarea la energie electrica, doar ca primaria imi spune ca pana acum nu au intalnit aceasta cerere! Ati specificat in cerere CU constructie put forat si racordare energ electrica, sau doar constructie put forat?? Multumesc

Buna ziua. Sunt in aceiasi situatie ca si Diana de mai sus, am depus documentele pentru eliberare certificat de urbanism – construire put si bransament si imi cer { propunere de amplasament si memoriu tehnic} !!!
Aveti idee daca este legal? Multumesc

Lasă un comentariu