Ce spun cărțile despre noi?

Am descoperit de curând într-un TED speech, un proiect realizat de doi oameni de știință (Jean-Baptiste Michel și Erez Lieberman Aiden) în colaborare cu Google. Proiectul constă în digitalizarea a peste 5 milioane de cărți din toate timpurile și analiza conținutul lor creând astfel ceea ce autorii numesc prin similitudine cu genomul uman – CULTUROM, adică informația culturală a umanității așa cum este ea reflectat în/din cărți.

Cei de la Google au făcut publice datele rezultate în urma digitalizării sub formă de informație brută (pentru cei care vor să studieze erse aspecte socio-culturale) sau prin aplicația Ngram Viewer, care te ajută să-ți faci o idee despre starea lucrurilor, când vine vorba despre anumite subiecte de interes (folosind cuvinte sau propoziții cheie).

Așadar mi-am luat libertatea de a mă juca puțin cu acest instrument alegând ca interval de timp anii 1800-2008 (maximul oferit).

Omenirea dintotdeauna a scris cărți sub influența altor cărți iar la inceputuri a făcut-o pentru a transmite mai departe experiențele trăite. Așa cum odată cu tipărirea primei cărți s-a creat un fel de perpetuum mobile ce odată pornit, a influențat umanitatea, a îndemnat-o la a experimenta și a scrie noi cărți, vă îndemn la rândul meu să vă lăsați influențați, trăgând singuri concluziile despre cum, când și de ce au evoluat lucrurile așa cum sunt azi, după ce aruncați o privire pe graficele de mai sus ori testând singuri Ngram Viewer-ul…

Lasă un comentariu