Keep Calm And Code Python By Marcelomartinovic
CategoriesDiverse

Ce ar trebui să știi dacă vrei să înveți Python

Interpretatorul Python, adică programul care transformă liniile de cod ale limbajului de programare cu același nume, în comenzi reale, îl găsești sub două versiuni (v2 și v3) pe site-ul oficial www.python.org. Tot acolo găsești toată documentația de care ai nevoie, link-uri către comunitățile locale (ex: Grup de Utilizatori Python din Romania) și link-uri către diverse resurse de bază (ex: manual tradus în limbă română, scris de olandezul Guido van Rossum – inventatorul limbajului de programare Python, poate fi descărcat de aici: Tutorial Python 2.2).

Python 2 vs Python 3

Cu care din cele două sa încep?, este întrebarea pe care și-o pune orice începător. Imaginați-vă Python 2 ca fiind un bătrân cu multă înțelepciune și experiență de viață pe când Python 3 este un tânăr talentat care promite multe. Eu am ales să le învăț pe amândouă ca și cum ar fi unul singur (baza e cam aceeași), vânând micile diferențe. Până acum m-am lovit doar de trei: modul de scriere a funcției Print, împărțirea numerelor reale și prezența sau absența unor librarii. O părere generală pe această temă găsiți aici: What should I learn as a beginner: Python 2 or Python 3?, sau una tehnică, aici: Python 2 vs. Python 3: How to Choose.

Cursuri

Există o mulțime de cursuri care te ajută să înveți Python. Cum e firesc, unele sunt gratuite, altele contra cost. Mai jos am enumerat cursurile peste care am dat în căutările mele și care sunt gratuite sau cel puțin accesibile. Cursurile sunt etichetate cu #începător, #mediu sau #avansat în funcție de grupul căruia i se adresează.

Cursuri COURSERA

Cursuri UDEMY

Alte cursuri gratuite

Cursuri pe care le găsești pe torrente

Integrated Development Environment (IDE)

Pentru a scrie Python nu ai nevoie decât de Notepad. Totuși ca începător, dacă vrei să ai viața mai ușoară, încearcă înainte de toate un Integrated Development Environment. Un IDE este un program care îți „colorează” codul în așa fel încât să fie ușor de parcurs, îl verifică și pe alocuri scrie fragmente de cod pentru tine, ajutându-te să fii rapid și eficient. O mulțime de erori apar datorită tastării greșite sau a uitării unor caractere, un IDE te va ajuta mult în a depăși problemele de acest fel.

 • IDLE (Phyton GUI) – Cel mai simplu IDE vine deja integrat în versiune de Python pe care o ai instalată (caută-l în folderul interpretatorului Python).
 • Notepad++ – După cum se poate ghici din denumirea sa e un Notepad mai altfel… Adică e un fel de super-notepad care te ajută să scrii linii de cod în diverse limbaje de programare. Tot ce trebuie să faci e să-l descarci, să-l instalezi și apoi să adaugi plugin-urile specifice pentru Python (PyNPP, Python Indent, Python Script, etc). Nu ar fi rău să adaugi și alte plugin-uri cum ar fi cele pentru HTML, XML etc. pentru că vei avea nevoie de ele mai târziu când te apuci de diferite proiecte.
 • PyCharm – E cel mai tare IDE pentru Python la ora actuală. Pentru mine a fost mană cerească… Acest IDE se prezintă sub mai multe versiuni (Educational, Community Edition și Professional). Vă recomand folosirea lor exact în ordinea asta. Primele două sunt gratuite, iar ultima contra cost. După ce ați trecut de faza de profan, Community Edition vă va satisface majoritatea nevoilor. Apoi când lucrurile devin mai complicate puteți opta pentru a cumpără versiunea pro sau puteți migra către un alt IDE concurent, care este open source – PyDev (Python IDE for Eclipse).
 • O listă cu toate IDE-urile pentru Python găsiți aici:      http://wiki.python.org/moin/IntegratedDevelopmentEnvironments

Medii de testare

Să presupunem că ai chef să scrii niște cod pe care să-l testezi și nu te găsești tocmai în fața PC-ului tău (cu de toate) de acasă. Atunci, poți apela la unul din următoarele instrumente:

Web

 • codeskulptor.org – este playground-ul pentru cursul Coursera – An Introduction to Interactive Programming în Python (vezi mai sus);
 • repl.it – este preferatul meu. Arată bine și e o platforma care se adresează mai multor limbaje de programare în caz ca vrei să testezi și altceva.
 • pythonanywhere.com – acesta este un server de găzduire unde se pot testa proiecte mai complexe ce implică interfața web ca django, CherryPy etc.

Android

 • Python rulează și pe Android folosind aplicația QPython – Python for Android pentru Python 2 și QPython3 – Python3 on Android, evident pentru Python 3.
 • QEdit Script Editor (Free) sau DroidEdit (free code editor) – sunt editoare de text care pot fi folosite pe Android ca IDE pentru Python. Primul este mai bine integrat cu QPython(3). Al doilea permite o plaja mai largă de limbaje de programare și o mai bună customizare.
 • Bonus, poți descărca aplicația Python Challenge sau Quiz&Learn Python cu ajutorul cărora îți poți testa cunoștințele, exact ca în aplicațiile destinate examenului auto.

Testimonials

 • How to Learn Python in Five Minutes – O prezentare scurtă și la obiect realizată de Daniel Moniz, despre ce trebuie să faci ca să înveți Python și apoi să-ți iei o slujbă în domeniu.

 

 • From nothing to daily use – How Python changed my work life – Poate nu veți înțelege chiar tot ce spune Jay Gattuso în filmulețul de mai jos, însă rețineți ideea de bază – chiar dacă uneori habar nu aveți cu ce să începeți sau mai rău, ce faceți, concentrați-vă pe a rezolva o problemă și… mai devreme sau mai târziu veți găsi resursele necesare pentru rezolvarea ei. Nu o să vă iasă din prima cel mai bun cod… însă important e să rezolve problema și apoi în timp vă puteți concentra și asupra optimizării lui.

Alte resurse:

Cover: Marcelo Martinovic

Later update: Cel mai mișto curs de care am dat până acum (pentru android și nu numai):
http://www.sololearn.com/Course/Python/

Last Updated on 06.12.2023 by Mugo

2 comments on “Ce ar trebui să știi dacă vrei să înveți Python”

De fapt, Learn Python the Hard Way este una dintre cele mai bune resurse. Se merita de început anume cu ea.

Lasă un comentariu