casa_batllo-33
CategoriesDiverse

Casa Batllo

Casa Batlló este unul din locurile acelea speciale ce iți rămân întipărite în minte pentru totdeauna, după ce le-ai vizitat pentru prima oară. Te duci cu gândul că vei vedea o casă cu arhitectură aparte și ieși cu strania senzație că tocmai ai fost în interiorul lui Godzilla sau a unei reptile marine uriașe… Mai mult decât atât, cât timp ești în interior, te aștepți din clipă în clipă ca pereții să se miște și casa-reptilă să se ridice din starea ei dormandă, să devina agilă… să-și arate adevărata sa natură…

Ohh… da!… Natura – acest termen cheie în arhitectura lui Gaudi capătă noi sensuri după ce intri în contact cu lucrările sale răspândite peste tot prin Barcelona… Natura este deci folosită ca model de inspirație pentru frumos și eficiență, lucru pe care îl regăsești în Casa Batllo la acoperișul precum spinarea unui dragon, pereții atriumurilor decorați cu solzi albaștri, scara principală ce se seamănă cu o imensă coloană vertebrală, pilonii ca niște oase, în unele camere – tavanul care iți dă senzația că este susținut de coaste ce se continuă adânc sub podea, scările secundare și uscătoria ce seamănă cu interiorul unei scoici, coșurile de fum cu aspect de cili și nu în ultimul rând balcoanele ce par a fi secțiuni de cranii sau de cochilii stranii… Totul tapetat cu gresie și sticlă. Pe lângă aceste scorneli arhitecturale ce-ți gâdilă retina, spiritul vizionar al arhitectului este lesne de observat în detalii precum forma ușilor, mânerele ergonomice ale acestora, dimensiunea ferestrelor din cele două atriumuri (mari la primele etaje, mici spre acoperiș unde lumina era mai abundentă), sistemul întortocheat de luminatoare prin care lumina soarelui este distribuită în locuri în care nu te aștepți, ventilarea naturală omniprezentă, camuflată prin canale de trecere a aerului ce-mi aminteau de niște branhii, ș.a.m.d. În tot universul gaudian nimic nu e lăsat la voia întâmplării… totul are un înțeles sau o utilitate.

Casa Batlló este un bloc de 5 etaje (plus o gradină în spate) construit de Antoni Gaudi în stil clasic, în anul 1877, pentru un anume Lluís Sala Sánchez. În 1900 casa este cumpărată de Josep Batlló. Datorită locației bune (este situată în mijlocul bulevardului Passeig de Gracia), Batlló hotărăște să construiască o altă casă în locul ei. Gaudi îl convinge pe proprietarul acestuia să nu o dărâme și că o redecorare e suficientă pentru a-i schimba înfățișarea. Pe scurt cam așa a luat naștere, în perioada 1904-1906, casa în stil Modernist sau Art Nouveau, de care v-am tot vorbit mai sus.

În momentul de față casa funcționează ca muzeu privat și spațiu de închiriat pentru evenimente deosebite. Proprietari actuali au achiziționat Casa Batlló în 1993 și de atunci investesc banii câștigați din vânzarea biletelor în restaurarea și menținerea clădirii. Prețul unui bilet pentru un adult e de 21,5 euro și spre deosebire de La Predera (o altă casa făcută de Gaudi), zic eu că merită… odată în viață.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "invalid_grant",
  "error_description": "Bad Request"
}
See here for documentation.

Last Updated on 04.03.2022 by Mugo

Lasă un comentariu