Hugo Simberg Garden Of Death
CategoriesDiverse

Bloguri moarte

Azi m-am apucat să fac curățenie prin feed-uri (rss, atomic, etc) și spre surprinderea mea am dat de foarte multe bloguri aflate într-un soi de letargie morbidă. Diferența dintre acestea și blogurile moarte fiind aceea că cele dintâi încă se mai găsesc online. Pe majoritatea autorilor din spatele acestor bloguri îi cunosc personal. Pe unii chiar îi înțeleg și bănuiesc că știu motivele pentru care s-au lăsat de blogăreală. Ceea ce nu înțeleg este motivul pentru care nu le închid definitiv. Personal am avut mai multe tentative de bloguri, site-uri, reviste online, portofolii, etc și pe toate le-am șters de îndată ce nu mi-au mai folosit.

E un sentiment neplăcut să cauți pe cineva pe internet și să dai de niște fosile de bloguri, care au reprezentat ceva la un moment dat în viața lor. E aceeași senzație pe care o ai când treci pe lângă casele părăsite.

În cazul în care ai avut un blog de care nu-ți mai pasă (din varia motive) găsesc că ai câteva opțiuni la îndemână:

  1. Lasă un mesaj de adio – Am fost surprins să găsesc la un moment dat un blog la care un distins domn muncise din greu. Apoi într-o bună zi i s-a pus pata pe comunitatea din care făcea parte, i-a zis adio și a plecat din online (sper, în real). Nu însă înainte de a-și justifica decizia și de a lăsa publicului accesul liber la munca sa. În cazul asta ar fi fost păcat să-l închidă pentru că blogul respectiv reflecta și încă reflectă o parte din istoria unei comunități.
  2. Lasă un mesaj de redirecționare – Ceva de genul: Băi vezi că ne-am mutat aici! și dă un link către noul website. Mai nasol e când găsești un asemenea mesaj și-ți dai seama că oamenii s-au pierdut pe drum (nu există niciun nou website).
  3. Transformă-l – Ai evoluat și din blogger ai devenit autor sau aloci timpul tău altor activități? Foarte bine… ia o temă bună și transformă-l în portofoliu sau website de autor. Postează pe el ocazional, doar ce este relevant pentru noul tău statut.
  4. Șterge-l!… Simplu. Delete și nu-ți face grijă pentru istoria internetului căci dacă blogul tău a însemnat ceva în lumea asta virtuală, atunci vei găsi bucăți din el aici – archive.org
  5. Șterge-l și iar șterge-l!… Nu știu câți dintre cei cu bloguri moarte realizează asta dar ignorarea propriilor bloguri (mai ales dacă sunt Blogger sau WordPress) blochează aiurea niște subdomenii. Unul care chiar vrea să scrie pe un blog se vede nevoit să-și rezerve nume imposibile de tipul shewhofightsmonsters.blogspot.com

Mi-ar plăcea să pot vedea unele bloguri reînviind precum Lazăr. Sunt oameni în spatele lor care îmi fac o deosebită plăcere să-i citesc.

PS: dacă ai impresia că Facebook, Google + sau Twitter înlocuiește ceea ce poate face un blog, te înșeli. Un blog nu e îngrădit într-o rețea de socializare unde trebuie să ai cont ca să intri sau unde postările tale sunt luate de val (de ex. de postările plătite sau de spam).

Copertă: Hugo Simberg – The Garden of Death

Last Updated on 06.12.2023 by Mugo

3 comments on “Bloguri moarte”

Tu care esti un iubitor de SF, cum poti sa nu vezi ca blogurile alea sunt in criogenie ? 😛

Ok, recunosc, pacatuiesc la partea de consecventa. Si ai mare dreptate. Partial :))

Blogul tau ma inspira prin substanta si cerebralitate hard core 🙂 De consecventa nu mai zic!

Intre timp am inceput sa scriu in engleza, dar si acolo am pacatuit prin acelasi pacat :)) Redundant, pe bune. Ar trebui sa platesc un coach care sa ma constranga la consecventa. Te bagi? Si ce tarif ai percepe? 🙂

:))) Deci a ajuns postarea asta și la tine. Înseamnă că scopul ei a fost parțial atins. Tu te specializezi prea tare și după o vreme te plictisești. De ce nu aduni tu toate proiecțelele tale într-un singur loc? Așa, poți să sari dintr-unul în altul în funcție de cum plouă afară. Consecvență… eu nu sunt cel mai bun exemplu. Coach nu ai nevoie… Pui și tu alarma să sune odată pe lună la 2 noaptea. :)))

Lasă un comentariu