Ambasadori SF la East European Comic Con 2015

Un lucru deosebit s-a întâmplat în acest an la East European Comic Con. Science-Fiction-ul a mai adăugat o dimensiune în suita de reprezentări existente la un asemenea eveniment, și anume literatura SF promovată de trei membri ai fandom-ului românesc. Trebuie menționat că literatura SF&F fost prezenta și în edițiile anterioare, însă doar prin standurile câtorva edituri.

La Comic Con regăsești elementele genului Science Fiction în benzi desenate, animație, filme și jocuri… Dar baza?… Literatura Science Fiction –  sursa din care au derivat toate aceste extensii moderne ale imaginației, lipsește aproape cu desăvârșire. Motivele sunt multe… eu le rezum doar la unul singur ce are o oarecare legătură cu investiția de energie într-o activitate: e mai facil să consumi (filme, jocuri, bandă desenată, animație, etc) decât să interpretezi (citind și filtrând realitatea altora prin propria experiență) și totodată e mai facil să consumi și  interpretezi decât să creezi (scriind literatură sau linii de cod, regizând, desenând etc.).

La primul Comic Con la care am participat (în mai 2015) am resimțit un hău uriaș, aproape cât Groapa Marianelor, între ceea ce oferă Comic Con-ul și Science-Fiction-ul așa cum îl știu eu, motiv pentru care atunci când Alex Lamb și Ileana Drop mi-au propus să merg acolo, special pentru a compensa acest gol, am fost încântat de idee și am achiesat imediat la termenii propuși de organizatori.

Panel-ul a fost ținut la ora 10:30 și a fost primul din seria de evenimente din cea de-a treia zi de Comic Con. Gândeam eu că ora aia nu e tocmai favorabilă în ceea ce privește vizibilitatea. Mi-am schimbat părerea când am văzut tineri cu brățări Comic Con la mâini, suind în același tramvai 41 care ne-a dus pe toți la Romexpo.

Sala nu s-a umplut ca la un panel consacrat, însă au fost cam 50 de persoane (după estimarea lui Alex), suficient cât să nu ne simțim dezarmați și să vrem să mai facem genul asta de promovare și altă dată în viitor.

Ideea, demersurile inițiale pe lângă organizatori și filmarea de mai jos aparțin Ilenei Drop, documentarea și prezentarea Power Point a fost în mare parte creația lui Alex Lamb, eu și Andreea Sterea am completat ce mai era de completat și am făcut corecturile de rigoare.

Credem că am făcut o radiografiere echidistantă a fandomului românesc. Evident se mai puteau adăuga și alte lucruri la schița noastră, însă în cele 45 de minute avute la dispoziție am reușit să prezentam etapele prin care un novice în ale SF-ului ar putea debuta, principalele reviste online și cele tipărite de SF și Fantasy românesc, exemple de bloguri și site-uri din blogosfera românească dedicate literaturii SF, autori de SF românesc contemporan recent publicați dar și autori deja consacrați. În plus, cea mai tânără editură apărută pe piața SF românească – Crux Publishing, a avut ocazia de a se auto-prezenta la acest eveniment prin Andreea Sterea.

Și că tot am amintit de Andreea Sterea… e vremea să fac o mică confesiune. Nu știu dacă ea își mai amintește, dar undeva prin februarie 2013 am avut o mică conversație pe Facebook, în care mi-a dezvăluit eforturile ei de a publica un autor român în străinătate. Fără să mă cunoască mi-a oferit o scurtă descriere a ceea ce se mai întâmplă pe la noi în materie de SF și Fantasy. Cumva îi sunt recunoscător pentru modul dezinvolt în care a făcut-o. Am hotărât atunci, după o pauză îndelungată (în care renunțasem pus și simplu să-mi mai pese de SF), să aflu cât mai multe despre literatura asta a cărei abreviere o port în inițialele propriului nume… Doi ani mai târziu purtam cu Andreea o conversație similară, dar pe scena Comic Con-ului… 😀

La final Oliviu Crâznic, prezent și el în sală a catalogat abordarea noastră ca fiind „profesionistă”, el însuși fiind un binecunoscut ambasador SF&F de pe la noi.

Foto: Alexandru Orbescu

Prezentarea Power Point poate fi descărcată de AICI…

Lasă un comentariu