ADN-ul tracilor, latinii care se trag din daci și alte povești de adormit copiii

Există tot felul de publicații ale unor mari amatori de senzațional, persoane naive care nu verifică bălăriile date drept referință pentru unele teorii, multă confuzie și interpretări fără fundament științific, care tot circulă în presa scrisă și în mediul virtual de câțiva ani încoace. Evident toate acestea nu m-ar deranja prea tare dacă nu s-ar raporta o mare parte din ele la studiile efectuate în perioada 2003-2006 pe țesuturi osoase provenite de la traci. Iată un exemplu recent:

„Genetic, nu ne-am schimbat de 5.000 de ani, suntem tot daci.”

„Un studiu de paleogenetică, realizat între anii 2003-2006, a arătat că, genetic, suntem daci, iar teoria latinizării făcute de Imperiul Roman este falsă. Studiul, realizat de dr. Georgeta Cardoș, specialist în genetică, cu sprijinul Universității din Hamburg, Germania, a pornit de la țesuturi osoase recoltate din peste 20 de situri arheologice din România, de la un număr de 50 de indivizi aparținând populațiilor care au trăit aici cu 5.000 de ani în urmă. Datele genetice obținute au fost comparate cu cele ale românilor de astăzi. Concluzia a fost că între actuala populație a României și cele care au trăit pe teritoriul acestei țări cu 5.000 de ani în urmă există o clară înrudire genetică, iar fondul de bază dovedește continuitatea și legătura strânsă cu populația străveche, adică cu dacii, ramura nord-dunăreană a marelui neam tracic.” (1)

Studiul la care se face referire se realiza pe vremea în care eu eram student și chiar dacă autoarea nu mai recunoaște acest lucru (2), el a început și s-a desfășurat o bună perioadă de timp în catedra de Genetica Umană condusă la vremea respectivă de prof. univ. dr. Veronica Stoian, mentor profesional atât mie cât și autoarei studiului Georgeta Cardoș. Datorită unor neînțelegeri autoarea neagă afiliația sa în acea perioadă la această catedră unde și-a început lucrarea de doctorat cât și implicarea celei care i-a fost îndrumător profesional. În fine, aceste precizări nu au rolul decât de a demonstra un adevăr academic întrucât autoarea atribuie studiul său în exclusivitate „Laboratorului din Hamburg” deși pe articolul care a făcut-o „faimoasă” (3) autor secundar a fost trecut prof. univ. dr. Veronica Stoian, cu care era încă în relații bune în momentul scrierii lui. Cunosc aceste detalii întrucât îmi făceam în acea perioadă lucrarea de licență în cadrul aceleiași catedre.

Revenind la studiu, în afara discuțiilor de pe marginea lui, singurele articole demne de luat în seamă care au ceva „valoare” științifică sunt doar două. Iată mai jos, de ce cred că ipotezele făcute în jurul acestora, nu au susținere științifică și trebuie combătută nevoia unora de a le lua drept referință în elucidarea trecutului istoric al României:

 •  Studiul la care se face referire în primul articol (3) deși s-a realizat pornind de la 47 de probe oase, în final s-au obținut doar 13 amplificări ADN. Cu alte cuvinte, numărul tracilor de la care s-a obținut ADN mitocondrial (ADNmt) este de doar 13. Studiul la care se face referire în al doilea articol (4) este compus din analiza a 6 probe de țesut osos, dintre care doar din 3 s-a abținut ADN. În total vorbim de 13-16 probe de ADNmt atribuite tracilor din S-E României, ceea ce este insuficient pentru a avea valoare statistică populațională. Numărul minim de probe acceptat pentru o raportare populațională în perioada 2003-2006 era de 50 de probe per lot populațional, acum fiind de 200-500 probe/persoane conform standardelor din domeniu (5,6). Și asta pentru că asemănarea sau diferențierea inter-populațională pornind de la compararea de loturi atât de mici, dă rezultate contradictorii dacă analiza ar fi repetată folosind același număr de probe, dar provenite de la alte persoane/rămășite umane. Iată ce afirmă însăși autorii:

„In conclusion we believe that our results reflect an evident genetic similarity between the old Thracian individuals analysed up to now in our study and the modern populations from SE of Europe. So far we can just suppose, that the old Thracian populations would have been able to contribute to the foundation of the Romanian modern genetic pool. More mtDNA sequences from Thracian individuals are needed in order to perform an complex objective statistical analysis.” (3)

 • Ambele articole au fost publicate în reviste din România din care numai una este destinată și cercetărilor genetice – Romanian Journal of Legal Medicine, cealaltă Dacia fiind o revistă de arheologie. Chiar dacă se susține că cea mai mare parte a studiului a fost efectuată la Hamburg, articolele n-ar fi fost acceptate spre publicare într-o revistă de profil din străinătate datorită numărului mic de probe.
 • Presupunând că acele comparații „populaționale” rudimentare menționate într-unul din articole (3) ar fi corecte, nu se poate trece cu vederea faptul că se compară traci cu indivizi moderni (și aia puțini la număr <10 per lot), deci, nu putem vorbi de fapt de comparații de populații. Orice genetician știe că o populație este dinamică în timp și spațiu și că trebuie să ai un lot reprezentativ pentru a compara diverse populații. Mai mult o populație se schimbă în funcție de factori precum migrația poporatelor, drift-ul genetic, mutațiile punctiforme etc.. A face o astfel de comparație înseamnă să excluzi legile elementare ale geneticii populaționale, ale evoluționismului și în fond ale biologiei, să iei câteva probe la întâmplare și să crezi ca ai descoperit un adevăr științific. Ori compari populații din aceiași regiune în perioade diferite de timp, ori compari populații cu localizare diferită dar situate temporar cam în aceeași perioadă. Combinațiile spațio-temporare, în efectuarea de comparații populaționale, pot crește erorile de interpretare, iar când mai adaugi și un lot populațional mic, mai bine te apuci de scris SF-uri.
 • Bun și chiar dacă ar fi să luăm aceste studii în serios, ce spun autorii:

„Computing the frequency of common point mutations of the present-day European population with the Thracian population has resulted that the Italian (7.9 %), the Alban (6.3 %) and the Greek (5.8 %) have shown a bias of closer genetic kinship with the Thracian individuals than the Romanian and Bulgarian individuals (only 4.2%).” (3)

Această frază eu unul o interpretez astfel – românii (și bulgarii) de azi sunt diferiți de traci, întrucât populația locală a fost puternic influențată de migrația popoarelor slave de la N la S, fapt demonstrat prin studiul populațional realizat in 2010 folosind analiza cromozomului Y pe aceeași regiune geografică și  pe un lot populațional de 122 de persoane (7). Pe teritoriul Italiei influența slavilor a fost minimă sau absentă, fapt care explică de ce populația tracică poate fi  asemănătoare cu cea a populației italiene de azi. Dacă te uiți pe harta popoarelor slave e de la sine înțeles (fără a face studii genetice) cam pe unde au luat-o slavii pentru a ajunge în sud (Bulgaria, Serbia, Croația, etc.).

 • … și lista poate continua cu detalii tehnice mai puțin importante pentru publicul larg.

Studiile menționate au valoarea lor în cadrul geneticii românești cu tot cu defectele lor, prin faptul că sunt primele de acest gen efectuate în țară (sau în Hamburg, cu probe vechi de pe teritoriul României). Dar de la rezultatele obținute, până la ipotezele emise, precum romanii (latinii) care se trag din traci și că Dacia ar fi fost un fel de buric al Pământului, e cale lungă și semn de grandomanie păguboasă. Mai mult decât atât, în România se pare că verificarea informațiilor înainte de publicare în mass-media de către un expert independent, încă nu este cunoscută ca metodă editorială, motiv pentru care senzaționalul primează chiar și în mediul academic. Exact!… Avem apucături de tip „fenomenul Bianca Drăgușanu” chiar și acolo!…

Fapte, studii, repetabilitate, date concrete, nu vorbe…

Referințe:

 1. Omul care a avut acces la documente secrete din biblioteca Vaticanului: „Limba latină se trage din cea română, nu invers”. (sursa: libertatea.ro 06 Aprilie 2013);
 2. Paleogenetica bulversează România – Georgeta Cardoș – Adevăruri. Daniel Roxin (sursa: YouTube 8 Ianuarie 2013);
 3. Cardos G, Stoian V, Miritoiu N, Comsa A, Kroll A, Voss S, Rodewald A. Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania. Rom J Leg Med 2004:12(4)239–246;
 4. Cardoş G, Rodewald A, Soficaru A. Ancient DNA study on human fossil found Costişa, Romania, dating from de Bronze Age. Dacia, N.S., 52, 2008, p.55–67;
 5. Carracedo A, Butler JM, Gusmão L, Linacre A, Parson W, Roewer L, Schneider PM. New guidelines for the publication of genetic population data. Forensic Sci Int Genet. 2013;7(2):217-20;
 6. Carracedo A, Butler JM, Gusmão L, Linacre A, Parson W, Roewer L, Schneider PM. Update of the guidelines for the publication of genetic population data.  Forensic Sci Int Genet. 2014;10:A1–A2
 7. Stanciu F, Cuţăr V, Pîrlea S, Stoian V, Stoian IM, Sevastre O, Popescu OR. Population data for Y-chromosome haplotypes defined by 17 STRs in South-East Romania. Leg Med (Tokyo). 2010 Sep;12(5):259-64.

11 comentarii la „ADN-ul tracilor, latinii care se trag din daci și alte povești de adormit copiii”

 1. unde se poate gasi continutul complet al studiului….sau ma rog, „studiului”? sau macar al articolului (3)?

  multumesc!

  Răspunde
 2. La referințe, denumirea fiecărui articol citat este link către articol. Pentru articolul 3 s-ar putea să apară un mesaj de redirecționare „La risorsa richiesta è accessibile qui”… Dați click pe „qui”.

  Răspunde
 3. Multumesc.L-am parcurs deja.Inimaginabil de la rezultatele la care s-a ajuns si toate concluziile extrem de rezervate, totul sub genericul de „we can just suppose”, la ce „adevaruri tulburatoare” ajung cate unii.

  Multumesc inca o data.

  Răspunde
 4. Înţeleg că dvs. nu negaţi, totuşi, nici realitatea cercetărilor efectuate şi rezultatele acestora. Obiectaţi, însă, cu privire la concludenţa lor relativ la eşantionul examinat. Păi… înseamnă că aveţi exact acelaşi apucături senzaţionaliste dacă titraţi „alte poveşti de adormit copiii”… Pe ce vă bazaţi să excludeţi de plano concluziile criticate? Aţi făcut dvs. alte studii? Sau… vreţi numai să păreţi deştept? Nu mi-a scăpat faptul că nu prea mai sunteţi în relaţii bune cu autorii cercetărilor. e şi asta o explicaţie.

  Răspunde
  • Spre deosebire de dvs. domnule avocat eu nu fac analiză pe text și nici nu fac aprecieri ca să mă aflu în treabă. Nu mă credeți, puneți mâna și citiți cerințele științifice din domeniu (găsiți un link atașat la postare). Vă recomand, de asemenea, să frunzăriți acest blog ca să aveți certitudinea că nu vorbesc din afara subiectului. În plus, dacă pentru dvs. este suficientă mărturia unei singure persoane, iar 13 întăresc argumentele pledoariei, ei bine în statistică și în genetica populațiilor 13 nu înseamnă nimic. Rezultatele nu sunt valide, nu au relevanță statistică și nu ar trebui promovate în aprecieri populaționale, ca să nu mai spun de cele populiste!…

   Răspunde
  • Am avut ocazia chiar de curand sa gasesc lucrarea „Genomul Uman” al autorilor Georgeta Cardos si Alexander Rodewald in urma unui al doilea studiu mai amplu si mai lung de durata si se confirma din nou ca intre ce au stabilit cercetatorii si ce transmit articolele de senzatii tari, discrepanta e enorma.Studiile nu confirma niciun fel de „puritate de rasa”, chiar daca atesta o oarecare continuitate, nu spun nimic de genul ca nu am avea nimic inrudire genetica cu italienii (dimpotriva) sau ceva de genul asta.Foarte pe scurt, concluziile finale atat la nivel mitocondrial cat si nuclear arata asa:

   „-la nivel mitocondrial, relatii genetice mai apropiate intre populatiile vechi de pe teritoriul Rom^niei si populatia turca de origine tracica de pe coastele Marii Negre si ale Marii Mediterane.
   -la nivel nuclear, dintre populatiile europene actuale utilizate in acest studiu, arom^nii, turcii din aria Marii Mediterane, grecii si rom^nii moderni au demonstrat relatii genetice mai apropiate cu populatiile vechi din Rom^nia”

   (pag 132)

   Apoi (comparand populatiile moderne europene)

   „– la nivel nuclear,s-au putut observa relaţii genetice apropiate cu populaţia italiană modernă;dintre celelalte populaţii europene actuale utilizate în acest studiu, arumânii, turcii din aria Mării Mediterane, grecii şi românii moderni au demonstrat relaţii genetice mai apropiate cu populaţiile vechi din România.
   – în privinţa relaţiilor genetice al românilor actuali, aceştia s-au grupat( au fornmat un “cluster”în analiza distanţelor genetice)împreună cu populaţia din Bulgaria, demonstrând astfel relaţii genetice mai apropiate; au fost evidenţiate de asemenea relaţii genetice ale populaţiei româneşti actuale cu alte populaţii europene actuale, cum ar fi populaţiile din Italia şi Grecia.”

   (pag.133, cap.5.4)

   Răspunde
 5. Am o problema cu concluzile studiilor genetice. Studiul dvs e bine bazat si facut. Concluziile trebuie trase, insa, cu mare atentie. De exemplu: populatiile sirbe si croate nu sint populatii pure, sint un amestec intre slavii migratori si vechile populatii de pe aceste teritorii. Deci asemanarire dintre romanii sudici si ei pot veni dinaintea prezentei slavilor in zona. Argumentul asta se aplica la toate analizele. Precum bine stiti, populatiile au fost fluide, dar a existat un fond stabil, intotdeauna, cam peste tot in Europa. Attila nu a omorit tot ce a cucerit, a avut motive sa-i lase in viata ca sa-i plateasca taxe/biruri, de exemplu.
  Legat de slavii care s-au imperecheat cu romanele, faceti aceiasi greseala ca cei care spuneau ca romanii s-au imperecheat cu femeile dace (care, culmea, ca si mame, au uitat repede limba lor materna), si asa s-a creat poporul roman. In cazul slavilor, culmea, femeile nu au mai uitat limba. Dar daca slavii se impercheau cu romancele, ce faceau barbatii romani? Erau doar martorii impotenti ai imperecherii? Ce i-a oprit pe ei sa nu se imperecheze cu femeile slave? Oare nu au avut si ei copiii lor, cu aceleasi femei romance? Cit de diferite sint romancele de femeile slave?
  Ce defineste populatia slava? E o populatie pura? Dar italienii, grecii, macedonenii, samd?
  Din dendograma studiului dvs vad ca acesti sirbi, croati apartin unei ramuri diferite de romani. Totusi, sint apropiati genetic de romani. Cum se explica?
  Legat de turci, probabil ca stiti ca multi copii (zeci demii, probabil, fete si baieti) ai vlahilor au sfirsit in imperiul otoman, ca robi, samd. Care e amprenta lasata acolo? Sau mai degraba ii consideram turci si noi credem ca ne asemanam cu ei dpv genetic?

  Răspunde
 6. Aprecierile mele nu au un caracter polemic pentruca nu sunt specialist, dar daca ar fi sa raportez cele doua opinii legate de ADN in problema, ale dnei Cordos si a dumneavoastra, numai unul este specialist. Stiti vorba celui care nu credea ca exista Dumnezeu „si daca totusi exista?”, Doua observatii as face:
  -cum poti spune ca trebuie aplicate criterii standard de reprezentativitate in a compara o populatie actuala, vie, prezenta si numeroasa cu o populatie de acum cinci mii de ani?
  – daca poprul roman s-a format urmare a colonizarii Daciei de catre romani si le-au schimbat limba, de ce se spune ca populatia ramasa dupa plecarea romanilor nu a avut scriere?
  V-as fi recunoscator sa-mi raspundeti!
  Numai bine!

  Răspunde

Lasă un comentariu