În dosare extrem de complicate, precum cel al Elodiei, de crime sau jafuri armate, foarte importante sunt expertizele ADN. De câteva luni, specialiștii care fac analizele au la dispoziție unul dintre cele mai moderne laboratoare din Europa de Est. Deși expertizele genetice sunt de multe ori decisive, anchetatorii nu le pot cere prea des. Sunt foarte costisitoare, iar Ministerul de Interne nu are destui bani.
O picătură de sânge, un fir de păr, o urmă de salivă sau de piele. Oricare dintre acestea pot ajuta la identificarea genetică a unei persoane. Adică găsirea ADN-ului, acel CNP genetic unic pentru fiecare om.
„Șansa ca 2 profile genetice să fie identice și să aparțină a două persoane diferite este de 1 la mai multe ori populația umană de pe Terra. Adică, imposibil”, a explicat Florin Stanciu.
Doctorul Florin Stanciu este unul dintre cei mai experimentați specialiști în expertiza ADN din România. A făcut mii de analize. Pentru un indiciu concludent, nu este de-ajuns întotdeauna o singura probă. Exemplu, cazul Elodiei, dar și multe altele.
Profilele ADN găsite la locul crimei sau jafului sunt comparate cu cele ale suspecților. Când se suprapun, polițiștii știu că au cazul rezolvat. Ofițerii trebuie să aibă de multe ori instinct.
De pildă, în 2005, polițiștii de la Omoruri au ridicat probe de salivă de pe cojile de semințe găsite în casa unui bărbat ucis. Ochiul format al ofițerului i-a spus că victima era mult prea ordonată pentru a arunca mizeria în mijlocul casei. Specialiștii au identificat profilul ADN iar polițiștii au căutat printre suspecți până au găsit o potrivire.
„Am început audierea în zonă și după un an și jumătate am găsit un suspect căruia i s-au prelevat și lui probe pentru ADN și rezultatul a fost pozitiv”, a povestit subcomisarul Marian Mihoci.
A durat atât de mult pentru că baza de date cu ADN-uri avea informații puține. Și astăzi, după mari progrese, doar 16 mii de date se regăsesc în sistemul informatic, iar asta îngreunează mult anchetele.
De exemplu, în acest moment, polițiștii din Capitală caută un pedofil considerat extrem de periculos. A violat o fată de șapte ani, în apropierea unei școli, iar expertiză genetică a arătat că tot el e suspectul principal în cazul unui alt viol, tot cu victimă minoră, din 2009. Doar că atunci, profilul lui ADN nu a fost introdus în baza de date.
„În condiții optime ar trebui să cerem de fiecare dată expertize ADN, însă, intervine inconvenientul financiar și anume soluțiile necesare pentru prelucrarea acestor probe ADN sunt relativ scumpe”, a spus inspectorul principal Adrian Obadă, de la Serviciul Omoruri.
„O probă se situează ca și cost undeva la 100 de euro”, a explicat doctorul Florin Stanciu.
Așa se face că în România, doar în cazurile considerate grave se fac expertize. Și nu de fiecare dată.
De pildă, în cazul lui Nicolae Vlad, trimis în judecată pentru uciderea studentei japoneze, la marginea Capitalei, polițiștii nu au avut bani pentru o expertiză genetică atunci când el a fost suspectul principal în mai multe violuri. Fără astfel de probe, judecătorii l-au lăsat în libertate și astfel a putut să o ucidă pe Yurika Masuno.
Publicat pe digi24.ro la 05-12-2012 20:32
Last Updated on 10.03.2022 by Mugo